Afbeelding
foto: Pixabay

Blijvende zorgen over ontwikkeling van kinddossier

Algemeen

WOUDENBERG Gemeenteraadsleden blijven zorgen houden over het digitale kinddossier dat de GGD laat ontwikkelen. De ontwikkeling van het dossier werd na enkele jaren stil gelegd. De GGD begint nu helemaal opnieuw. Voor het proces is 500.000 euro gereserveerd. De gemeenten van de GGD regio Utrecht zullen voor de extra kosten opdraaien. Het nieuwe dossier heet officieel Digitaal Dossier Jeugd Gezondheid (GGiD).

In november 2022 hebben de besturen van GGD regio Utrecht, GGD Hollands Noorden en GGD Twente besloten om te stoppen met de ontwikkeling van het GGiD, omdat het proces al lang liep en de kans dat er een goed en bruikbare toepassing zou komen klein was. 

Dat was een tegenvaller, want er was veel geld in de ontwikkeling gestoken. De GGD regio Utrecht besloot alleen door te gaan en zag af van de ontwikkeling van een heel nieuw dossier. Ze wil nu een upgrade van het dossier, dat nu gebruikt wordt. 

Sylvia den Herder, gemeenteraadslid voor GemeenteBelangen Woudenberg, stelde vragen over de voortgang van het proces. ‘Er wordt gesproken over een klankbordgroep aanbesteding. 

Participeren hierin ook de mensen die daadwerkelijk (gaan) werken met het kinddossier en dus weten wat werkt/niet werkt en nodig is? Zijn er bijvoorbeeld medewerkers van De Kleine Schans betrokken?’

Het college van burgemeester en wethouders laat weten: ‘In de klankbordgroep voor de nieuwe aanbesteding zitten leden van het algemeen bestuur. De suggestie om eindgebruikers als De Kleine Schans mee te laten participeren in de klankbordgroep zal worden doorgegeven aan de externe projectleider voor de aanbesteding. Dit kan dan in het traject worden overwogen.’

De GGD heeft meer dan 3 ton uitgetrokken om de medewerkers te leren hoe ze het dossier kunnen en moeten gebruiken. De suggestie van Den Herder om de gebruikers bij de ontwikkeling te betrekken, zodat ze input kunnen geven, is dus helemaal niet zo gek. Den Herder wil ook weten: ‘Wordt er ook geschakeld met gemeenten waar ze wel naar tevredenheid werken met een digitaal dossier? Worden die ervaringen meegenomen in de te maken keuzes?’ 

Het college van burgemeester en wethouders geeft als antwoord: ‘De ervaringen van andere regio’s met een digitaal kinddossier (voor de Jeugdgezondheidszorg) worden meegenomen in het aanbestedingstraject’.

Het was een enorme tegenvaller voor de betrokken GGD’s dat het niet lukte een goed kinddossier op te tuigen.