Burgemeester Magda Jansen
Burgemeester Magda Jansen

Vuist maken tegen criminaliteit

Algemeen

WOUDENBERG Het college van burgemeester en wethouders en dan vooral burgemeester Magda Jansen willen een vuist maken tegen criminelen. De gemeente krijgt een Integraal VeiligheidsPlan (IVP), dat samen met Zeist, Bunnik en Leusden wordt opgesteld. Ondermijning in het buitengebied en een mentaliteitsverandering zijn de speerpunten.

 Onlangs hield de gemeente Woudenberg samen met de gemeente Scherpenzeel een voorlichtingsavond over ondermijning in het buitengebied. Daar zouden drugslabs actief kunnen zijn. 

Binnen het basisteam Zeist, Bunnik, Leusden en Woudenberg (ZBLW) waarin de burgemeesters, het basisteam politie en het Openbaar Ministerie zijn vertegenwoordigd, is besloten om een gezamenlijk Integraal Veiligheidsplan voor de komende jaren te ontwikkelen. Door samen te werken, kunnen de gemeenten strafrechtelijk én bestuurlijk een vuist maken tegen criminelen. Zij houden zich niet aan gemeentegrenzen. Daarom stellen de gemeenten nu een gezamenlijk plan op. 

Jansen wil een cultuuromslag: ‘Woudenberg kenmerkt zich door een hechte gemeenschap. Waar men hulpvaardig is en voor elkaar klaarstaat. Dat kent ook een keerzijde. Regelmatig hebben inwoners weet van criminele activiteiten, of plannen om de openbare orde te ontwrichten. Toch komen die signalen vaak niet bij politie of gemeente terecht. Dat kan en moet anders.’

‘Bij een samenleving hoort ook een zelfreinigend vermogen, opstaan tegen criminaliteit en elkaar aanspreken. Dat is niet van vandaag op morgen geregeld. Dat vergt grote inspanningen van iedereen. Lokaal is gestart met een focus op een cultuuromslag, de eerste stappen zijn daarin gezet in overleggen met inwoners, ondernemers en de gemeenteraad over de jaarwisseling. De gemeente pleegt ook inzet om de meldingsbereidheid van de Woudenbergse inwoners te vergroten,’ aldus Jansen.