Snelste groeier

WOUDENBERG De bevolking van Woudenberg is in 2022 het hardst gegroeid in de regio Amersfoort. Het aantal inwoners groeide met 32 per 1000 inwoners. De belangrijkste factor in de groei zijn verhuizingen. Dat zorgde voor een groei van 17 mensen per 1000 inwoners. Er verhuisden in totaal 716 mensen naar Woudenberg. Burgemeester Magda Jansen verklaarde maandag op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente een beetje verbaasd dat Woudenberg dus blijkbaar ook voor mensen uit het hele land een aantrekkelijk plek is om te wonen. 

Ook de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne zorgde voor een flinke groei: Meer dan 10 op 1000 inwoners. Woudenberg staat op de zevende plek van relatief snelgroeiende gemeenten in Nederland.  

Er is een aantal redenen waarom mensen naar Woudenberg verhuizen. In de eerste plaats zijn de woningen nog iets meer betaalbaar in vergelijking met andere gemeenten in de regio. Veel nieuwkomers vinden het ook plezierig dat Woudenberg een hechte reformatorische gemeenschap heeft. 

Bovendien ligt Woudenberg niet ver van verschillende snelwegen en is men dus snel onderweg. Bovendien ligt Woudenberg centraal in het land en zijn steden als Amersfoort, Utrecht en Amsterdam relatief dichtbij. 

In Woudenberg zijn de bewoners snel in de natuur waar gewandeld en gefietst kan worden.

Nieuwkomers vinden het een nadeel dat Woudenberg geen uitnodigend winkelgebied heeft. Het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad zijn daarvan bewust en zijn druk bezig met plannen om Woudenberg van een vitaal winkelhart te voorzien.