Gastgezinnen voor Oekraïense vluchtelingen
Gastgezinnen voor Oekraïense vluchtelingen / foto: Redactie

Spelden voor hulp vluchtelingen

Algemeen

WOUDENBERG De nieuwjaarsreceptie van de gemeente is maandagavond druk bezocht. ‘Ik had verwacht dat er veel mensen op af zouden komen, maar dit overtreft mijn stoutste verwachtingen,’ zei burgemeester Magda Jansen.

In haar nieuwjaarstoespraak prees ze de verbinding in de Woudenbergse samenleving. Ze wees onder meer op de razendsnelle reacties van Woudenbergers op de uitbraak van de oorlog in Oekraïne. Binnen de kortste keren liepen de eerste vluchtelingen in het dorp rond.
Ook stelden veel mensen hun huis open om vluchtelingen onderdak te bieden. De bestuursleden van de Stichting Woudenberg voor Oekraïne kregen dan ook een zilveren speld voor hun inzet voor deze zaak. Ook een aantal gastgezinnen kreeg de onderscheiding.

Enkele gastgezinnen hadden ‘de zilveren speld met respect afgewezen’. Jansen vertelde dat het bestuur van de Stichting had aangedrongen op de uitreiking van zilveren spelden aan de gastgezinnen. ‘Ik ben trots op de bereidheid van Woudenbergers om vluchtelingen te helpen en onderdak te bieden. Dat is een teken van verbinding. Jullie deden het, omdat jullie vonden dat jullie dit moesten doen. Niet voor een zilveren speld,’ zei Magda Jansen.

Tijdens de receptie zongen twee vrouwelijke vluchtelingen uit Oekraïne vier liederen over hun vaderland. De aanwezigen klapten vol enthousiasme mee. ‘We hebben geluk dat sommige vluchtelingen zo mooi kunnen zingen,’ vond Magda Jansen.

Irene Houtsma, voorzitter van de Stichting, bedankte de gemeente voor de goede samenwerking. ‘Jullie zorgen dat de school voor kinderen uit Oekraïne kan draaien,’ sprak zij. ‘Helaas kunnen we de Stichting nog niet opheffen,’ verklaarde ze. ‘Doordat de oorlog door blijft gaan, verschuift onze horizon en de horizon van de vluchtelingen.’

Vluchtelingen uit Oekraïne worden niet alleen door particulieren opgevangen. De gemeente heeft ook diverse locaties ingericht en is druk bezig met het gereed maken van nieuwe plekken.