Afbeelding
foto: Niels Wolterink

Onderzoek moet oplossing voor drukte op Stationsweg-Oost vinden

Algemeen

WOUDENBERG De gemeente Woudenberg doet mee aan een onderzoek van de regio Amersfoort naar een oplossing voor de drukte op de Stationsweg-Oost. Ook de provincie onderzoekt de drukte op die weg. Dat blijkt uit het collegewerkprogramma.

‘Er zijn de laatste jaren signalen uit zowel het dorp als het buitengebied dat op verschillende locaties de verkeerssituatie structureel onveilig is. Wij gaan middels een reeks participatierondes inwoners actief mee laten denken welke wegen, kruispunten en plekken zij als gevaarlijk beschouwen. Het doel is om dit verkeersveiligheidsonderzoek af te ronden in het eerste kwartaal van 2024,’ staat in het collegewerkprogramma. ‘De gemeente stimuleert ook het fietsgebruik,’ aldus het programma. ‘Dit willen wij bewerkstelligen door het aantal fietsparkeerplaatsen in het dorpscentrum uit te breiden. In 2022 is een hele korte verkenning uitgevoerd naar de mogelijkheden. In het voorjaar wordt dit weer ter hand genomen. In het vierde kwartaal van 2023 geeft het college aan waar de parkeerplaatsen kunnen worden uitgebreid. Hetzelfde geldt voor een mogelijke bewaakte fietsenstalling vlakbij de provinciale bushalte De Poort, in samenwerking met de provincie Utrecht.’ ‘Ook de openbare ruimte is onderdeel van stimuleren van fietsgebruik. Voor fietspad De Groep zijn al subsidies aangevraagd ten behoeve van verbreding. We gaan ook in overleg met de provincie en andere gemeenten om een doorfietsroute te creëren,’ laat het college weten.

De gemeente wil het elektrisch rijden stimuleren. ‘De gemeente Woudenberg heeft in het bijzonder aandacht voor duurzame mobiliteit. Wij zetten in op het stimuleren van elektrisch rijden en laadinfrastructuur. Ons voornemen is om een groepje studenten van het Windesheim college in te zetten om dit te onderzoeken. Hun onderzoek dient dan als input voor een herziening van het huidige laadpalenbeleid. De verwachting is dat we het nieuwe laadpalenbeleid in het vierde kwartaal van 2023 kunnen vaststellen.’ ‘In 2022 is gestart met de uitwerking van een ontwikkelbeeld regio Amersfoort door een maatwerkverkenning van de N224. Wij zijn aangehaakt bij een verkeersveiligheidsonderzoek voor het deel Stationsweg Oost dat de provincie Utrecht nu uitvoert. De provincie heeft middelen beschikbaar voor fysieke aanpassingen. Capaciteitsgebrek bij de provincie zorgt echter voor vertragingen op de planning. Wij blijven ondertussen actief,’ schrijft het college van burgemeester en wethouders. ‘Het college zet al een aantal jaar in op het gebruik van deelmobiliteit. Er is potentie om deelmobiliteit verder te laten groeien. Het college biedt hierover beleid aan de gemeenteraad aan in het eerste kwartaal van 2024,’ aldus het college.

‘Een paar jaar geleden is de Zegheweg omgebouwd tot een fietsstraat, zijn er enkele kleine projectjes in het dorp afgerond en in 2023 functioneert de rotonde Stationsweg West /Europaweg ook al minimaal een jaar. Wij willen inzetten op het uitvoeren van meerdere evaluatiemomenten om een goede inschatting te maken hoe het verkeer zich gedraagt sinds de recent gedane aanpassingen en of er eventueel maatregelen getroffen moeten worden om de verkeersveiligheid in Woudenberg te verbeteren, dan wel in stand te houden,’ is het voornemen van het college van burgemeester en wethouders.