Afbeelding
foto: Niels Wolterink

Gemeente wil sociale huurwoningen behouden

Algemeen

WOUDENBERG Het college van burgemeester en wethouders is er veel aan gelegen om het aanbod van sociale huurwoningen in het dorp op peil te houden. Dat staat in het collegewerkprogramma.

‘Het college vindt de betaalbaarheid en beschikbaarheid van sociale huurwoningen van groot belang. Binnen de gemeente Woudenberg zijn er naast de sociale huurwoningen van de woningcorporatie, ook sociale huurwoningen die in het bezit zijn van particuliere beleggers. Deze particulier verhuurde sociale huurwoningen zijn voor een beperkte tijd onderdeel van het sociale huurwoningbestand, meestal maximaal tien tot twintig jaar. Ook is het niet duidelijk van de verschillende particulier verhuurde sociale huurwoningen in hoeverre deze moeten worden toegewezen aan de doelgroep,’ schrijft het college in het programma. 

‘Op dit moment is het college bezig met een eerste verkenning over hoeveel woningen dit gaat en hoelang deze woningen beschikbaar zijn en blijven voor de doelgroep. Indien er juridische mogelijkheden zijn wil het college in overleg met de particuliere beleggers om de sociale huurwoningen langer beschikbaar te houden voor de doelgroep,’ aldus het college. ‘Afhankelijk van de uitkomsten van voornoemd onderzoek en van de landelijke definitiewijziging van sociale huurwoningen, komt het college met een plan om het eventuele verlies van sociale huurwoningen op kortere en langere termijn te compenseren. Voor bestaande sociale huurwoningen die particulier worden verhuurd, kunnen we om technische redenen niet bezien of deze aan de doelgroep worden verhuurd,’ staat in het programma. ‘Voor hoeveel woningen dit geldt, wordt momenteel in kaart gebracht. De mogelijke consequenties die dit heeft voor de beschikbaarheid van sociale huurwoningen voor de doelgroep vormen het uitgangspunt voor het college om het niet kunnen garanderen van de woningen voor de doelgroep te compenseren,’ stelt het programma.

‘Voor sociale huur nieuwbouwwoningen die niet in het bezit zijn van de woningcorporatie, werken we met huisvestingsvergunningen. Het is van belang om bij kleinschalige projecten strikte afspraken te maken met de ontwikkelaar over de instandhoudingstermijnen. Voor het beschikbaar houden van sociale huurwoningen is de gemeente afhankelijk van landelijke regelgeving, de beperkte instrumenten die er wel zijn en de goedwillendheid van projectontwikkelaars. Daarom vindt het college het wenselijk dat zoveel mogelijk sociale huurwoningen door de corporatie worden verhuurd,’ meldt het programma. ‘De gemeente zoekt op dit vlak de grenzen op van het juridisch kader, omdat het beschikbaar en betaalbaar houden van woningen belangrijk is.’ ‘Het Rijk is bezig met de ontwikkeling van instrumenten om gemeenten meer mogelijkheden te bieden nieuwbouwkoopwoningen aan eigen inwoners toe te wijzen. Zodra deze wettelijke mogelijkheid er is, zal het college de voorbereidingen treffen dit ook mogelijk te maken in Woudenberg,’ aldus het college.

Verder volgt in 2023 een nieuwe uniforme en landelijke definitie van sociale huurwoningen. Op basis daarvan moet het sociale huurwoningenbestand in Woudenberg tegen het licht worden gehouden, met als centrale vraag: welke huurwoningen mogen tellen als sociaal?