Deelnemers aan de 10 Engelse Mijl
Deelnemers aan de 10 Engelse Mijl / foto: Florijn Winterloop

Florijn Winterloop terug op de kaart

Algemeen

Woudenberg Draaiboeken werden afgestoft, materialen uit de mottenballen gehaald en vrijwilligers opgetrommeld. Na een afwezigheid van twee jaar kon er op de eerste zaterdag van het jaar vanaf Sportpark de Grift weer traditioneel worden hardgelopen en gewandeld.

‘Het was absoluut een feest om dit na twee jaar met z’n allen weer te mogen organiseren. We hebben een fantastische dag gehad’. Mark van Vugt, voorzitter van de Florijn Winterloop kijkt voldaan en met veel plezier terug op een mooie dag. ‘Het kwam precies op tijd. We hadden er niet nog een jaar uit moeten liggen. Dan verlies je het contact met je lopers en je vrijwilligers’. 

Hevige regenval

Het bosparcours voor de 5 en 10 ki-

lometer lag er goed bij. En dat mocht een klein wonder heten. Door de hevige regenval waren veel paden in het bos de week voorafgaand aan de loop vrijwel onbegaanbaar geworden. Van Vugt: ‘Met man en macht is er gewerkt om de trajecten te prepareren en met succes. De deelnemers aan de bosloop kregen een prima parcours voorgeschoteld. Dikke complimenten voor de bosploeg die dit mogelijk heeft gemaakt’.

1 en 3 km Jeugdloop

Op de dag zelf waren de weergoden de lopers aanzienlijk beter gezind. Bij het startschot voor de 1 kilometer jeugdloop brak zowaar een waterig voorjaarszonnetje door. Bij zowel de meisjes als de jongens werd het een spannende race. Roos Hooimeijer ging als eerste meisje over de finish, vlak voor Fenne Ruiter uit Amersfoort. Bij de jongens trok Jesse Bergacker uiteindelijk aan het langste eind op 

één seconde gevolgd door Gian Kalle. Bij de 3-kilometerloop was het Irene Riesenkamp uit Hoogland die als eerste eindigde voor haar plaats- en teamgenoot Sammie Postma van Atletiekvereniging Altis. Hugo van Dijk uit Woudenberg pakte de winst bij de jongens. Floris Turkesteen uit Maarn werd tweede.

10 Engelse mijl

De snelste dame op de 10 Engelse Mijl werd Mireille Baart uit Wageningen. De atlete die in 2017 de nationale titel op de marathon veroverde en ook bij de laatste editie van de 10 Engelse Mijl in 2020 in Woudenberg zegevierde, klokte 1:01:18. Pablo van Hoorn uit Amersfoort finishte als eerste bij de mannen. Het pas 17-jarige talent van Altis bleef Marnix Langeveld uit Leusden voor.

5 en 10 km Bosloop

Drie vrouwelijke teamgenoten van Van Hoorn bezetten het podium van de 5 kilometer. De ook 17-jarige Loes Kempe, vorig jaar in Jeruzalem nog deelneemster aan de 1500 meter op de EK onder 18 jaar, werd hier met overmacht de snelste. Bij de mannen werd de overwinning een prooi voor Koen van Dijk. De Amersfoorter, lid van AV Tiathlon, liep dezelfde tijd als in 2020; 16:08. Toen werd hij derde.

De laatste afstand van de dag, de 10 kilometer, was met 650 deelnemers de populairste afstand. Angelique Wammes uit Amersfoort won bij de dames, Coen Smiers bij de mannen. De triatleet uit Utrecht deed daar iets meer dan 34 minuten over. Ondanks de goede omstandigheden bleven alle parcoursrecords in de boeken.

Deelnemers

Met bijna 2.700 inschrijvers was de loop weer een goed bezet evenement. Van Vugt: ‘Ons streven is tussen de 2.500 en 3.000 deelnemers. Dan is alles nog goed te behappen. De landelijke trend is een afname in het aantal deelnemers bij hardloopevenementen. Vooraf was ik blij als we door de 2.500 zouden gaan. Met de bijna 2.700 inschrijvingen is mijn verwachting overtroffen’

Afwezigheid

Na een afwezigheid van twee jaar is het natuurlijk altijd spannend hoe we ervoor staan. De voorbereidingen voor de Florijn Winterloop starten altijd in de zomer. Dat hebben we de afgelopen twee jaar ook gewoon gedaan. We hebben diverse scenario’s uitgewerkt, waarbij werd voldaan aan de coronaprotocollen van de Atletiekunie. Dit jaar zijn we er vanaf het begin vanuit gegaan dat de loop zonder beperkingen plaats kon vinden. En niet voor niets! Hier en daar was het wat onwennig. Je kon merken dat we uit het ritme waren, maar in grote lijnen is alles goed verlopen’.

Vrijwilligers

‘Ik ben onwijs trots op de bijna 180 vrijwilligers die zo’n groot evenement neerzetten’, vervolgt van Vugt. ‘Het is echt mooi dat we er als Woudenberg staan met zoveel vrijwilligers. Na twee jaar afwezigheid waren alle posities bezet. Andere organisaties hebben te maken met een vrijwilligerstekort, een aantal moet daardoor zelfs de stekker uit hun evenement trekken. Natuurlijk haakt er wel eens iemand af, maar er melden zich ook weer nieuwe mensen aan. Het enthousiasme is groot. We merken aan de deelnemers dat ze dat waarderen.

Veiligheid

Elk jaar hebben we speerpunten voor de komende loop. Voor dit jaar hebben we vol ingezet op veiligheid. In 2020 kregen we te maken met een paar incidenten. Afgelopen jaar heeft een aantal vrijwilligers een reanimatiecursus gevolgd. Nieuw dit jaar was dat we een aantal mountainbikers hebben uitgerust met een AED. Daarnaast hebben we gebruik gemaakt van portofoons. Hoe vervelend ook, het bleek noodzakelijk en van levensbelang. Bij de 10 kilometer kreeg een deelnemer een hartstilstand. Gelukkig was er een mountainbiker met een AED dichtbij en heeft een aantal hardlopende zorgmedewerkers zeer snel en adequaat gehandeld’. Op moment van schrijven is de situatie van de deelnemer stabiel.

Verantwoordelijkheid

Van Vugt: ‘Je hebt als organisatie niet alles in de hand. Ik ben blij dat alles goed verlopen is en kijk voldaan en trots terug op deze editie. Ik besef dat we als organisatie een grote verantwoordelijkheid hebben om een groot evenement als de Florijn Winterloop in goede banen te leiden. We staan onder lopers goed bekend, met mooie parcoursen door Landgoed den Treek, een geweldige accommodatie op Sportpark de Grift, waar start, finish, kleedkamers en kantine gecentraliseerd zijn en met een grote groep passievolle vrijwilligers die er alles aan doen om hardlopers zo goed mogelijk te ontvangen. Hoe mooi is het als iedereen met een fantastisch gevoel naar huis gaat!’

‘We hebben een fantastische dag gehad’


Uitslagenlijst 34e Florijn
Winterloop

Meisjes- 9, 1 KM JEUGDLOOP
1 Roos Hooimeijer, Woudenberg
2 Fenne Ruiter, Amersfoort
3 Jaike Kempers, Woudenberg

Jongens-9, 1 KM JEUGDLOOP
1 Jesse Bergacker, Woudenberg
2 Gian Kalle, Woudenberg
3 Sef van Ginkel, Woudenberg

Meisjes-12, 3 KM JEUGDLOOP
1 Irene Riesenkamp, Hoogland
2 Sammie Postma, Hoogland
3 Hanna Karels, Veenendaal

Jongens -12, 3 KM JEUGDLOOP
1 Hugo van Dijk, Woudenberg
2 Floris Turkesteen, Maarn
3 Sem Mijderwijk, Altis

Vrouwen, 5 KM BOSLOOP
1 Loes Kempe, Hoogland
2 Bodine Roza, Amersfoort
3 Noortje Zwaal, Amersfoort

Mannen, 5 KM BOSLOOP
1 Koen van Dijk, Amersfoort
2 Hanad van Haren, Utrecht
3 Jari Schoorlemmer, Hoevelaken

Vrouwen, 10 KM BOSLOOP
1 Angelique Wammes, Amersfoort
2 Britt Jager, Leusden
3 Odile Verzantvoort, Deventer

Mannen, 10 KM BOSLOOP
1 Coen Smiers, Utrecht
2 Martin Vermeer, Intersolve
3 Jarik van de Mase, Altis        

Vrouwen, 10 ENGELSE MIJL
1 Sandra van de Kieft, Amersfoort
2 Mireille Baart, Pallas ‘67
3 Renee Cardinaals, Tegelen

Mannen, 10 ENGELSE MIJL
1 Pablo van Hoorn, Amersfoort
2 Marnix Langeveld, Leusden
3 Alex Frederico, Utrecht        

van één van onze verslaggevers

‘Echt mooi dat we er als Woudenberg staan’

jeugdloop
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Bosloop