Afbeelding
foto: Pieter de Kruif/Andrea v.d. Waerdt

Aan de Hand Kindercoaching biedt begeleiding aan kinderen, ouders en scholen

Algemeen

Woudenberg Andrea van de Waerdt is sinds 2019 werkzaam als kindercoach in haar eigen praktijk ‘Aan de Hand Kindercoaching’. Daar begeleidt zij kinderen met diverse hulpvragen.

In de sfeervolle praktijkruimte met eigen ingang, boven de garage van haar woning aan de Rembrandtlaan, vertelt Andrea met passie en trots over haar werk en wat zij te bieden heeft aan kinderen, ouders en scholen in Woudenberg en omgeving. 

Kindercoaching

“Ik begeleid kinderen tussen de 4 en 18 jaar met hulpvragen zoals boosheid, verdriet, en angst”, vertelt Andrea. “Samen gaan we op zoek naar kwaliteiten en manieren die het kind kan inzetten om met zijn emoties om te gaan. Elk kind krijgt hiervoor een schatkistje. Tijdens de sessies vullen we het kistje met hun eigen gereedschap (schatten/kwaliteiten). Vaak kunnen kinderen, door middel van gesprekken, creatieve werkvormen en verhalen heel goed aangeven waar ze goed in zijn en wat ze nodig hebben om dingen te veranderen. Vanuit mijn drijfveren geloof, aandacht, expertise en ervaring ben ik daarbij graag een helpende hand.”

Samenwerking ouders

Het is belangrijk dat ouders meegenomen worden in het begeleidingstraject. “Ik doe dit door na elke sessie een verslag naar ouders te sturen en na ongeveer 5 sessies een gesprek te voeren met ouders. Van belang is dat dit vanuit veiligheid en vertrouwen gebeurt, dus de inhoud van het gesprek gaat altijd in overleg met het kind zelf.”

9 Jaar specialist

Behalve dat Andrea een geaccrediteerde beroepsopleiding tot kindercoach heeft afgerond, heeft ze verschillende trainingen gevolgd om haar kennis te verdiepen en verbreden. Zo is zij “ik ben 9 specialist” en verzorgt ze voor ouders de workshop ‘Ik ben 9”. “De ontwikkelingsfase van 9-jarigen is heel specifiek”, aldus Andrea. “Kinderen gaan vanuit een nieuw gezichtspunt naar dingen kijken en worden zich meer bewust van hun eigen ik. Ze willen zelfstandigheid, maar hebben ook nog behoefte aan geborgenheid. Het is waardevol om hier in groepsverband door middel van een workshop of ouderavond op school/BSO aandacht aan te besteden.

Specialist rouw en verlies

De afgelopen twee jaar heeft Andrea zich gespecialiseerd in het thema rouw en verlies. “Dit is een kwetsbaar en intens onderwerp”, aldus Andrea. “Kinderen kunnen bv. door overlijden, scheiding, verhuizing, ziekte of schoolwisseling hiermee te maken krijgen. Door op tijd begeleiding te zoeken, kan je voorkomen dat een kind vastloopt in zijn emoties of ontwikkeling.” Andrea gebruikt hiervoor o.a. de methode Poptalk. Door middel van beeldend materiaal (bv. poppetjes) wordt het gesprek vorm gegeven en zo concreet mogelijk gemaakt.

“Een onderwerp waar ik me betrokken bij voel”, aldus Andrea. “Zo heb ik onlangs met een aantal kinderen een herinneringsboom mogen maken voor hun overleden opa”. 
Vanuit haar expertise kan Andrea scholen ondersteunen en begeleiden rondom rouw en verlies. “Ik kan meedenken over visie en beleid binnen dit thema, samen met de school een rouwprotocol opstellen of een teamtraining/ouderavond verzorgen. Daarnaast kan ik scholen ook ondersteunen bij het overlijden van bv. een leerkracht, leerling of ouder.”

Ambitie

In de toekomst wil Andrea zich nog meer gaan toeleggen in het begeleiden van ‘brusjes’. “Broertjes en zusjes van een zorgintensief kind hebben vaak geleerd om zich aan te passen en rekening te houden met de situatie, maar ondertussen worstelen ze vaak met veel emoties. Het is goed om hier aandacht voor te hebben”.

“Daarnaast zou het effectief zijn als ik nog meer kan samenwerken met scholen en de sociale teams vanuit de gemeente, daar liggen nog mooie kansen”, aldus een ambitieuze Andrea.

Andrea: “Ik wil een helpende hand zijn voor elk kind, daarom heb ik geen wachtlijst en zijn mijn tarieven relatief laag. Ik gun ieder kind zichzelf te zijn, door het mooiste uit zichzelf te halen!”

Voor meer informatie/contact: 
Andrea van de Waerdt: 06-41379196
www.aandehandkindercoaching.nl

Ik neem kinderen aan de hand om kwaliteiten naar boven te halen