Geld voor asielzoekers

WOUDENBERG Als de gemeente Woudenberg vrijwillig asielzoekers gaat opnemen, krijgt ze 2500 euro extra per opvangplek. De voorwaarde is dat de plek voor vijf jaar beschikbaar is en minimaal 100 mensen kan huisvesten. 

Eric van der Burg, staatssecretaris van asielzaken, begreep er niets van. De overheid had hulp nodig en veel gemeenten zoals Woudenberg wilden in zijn ogen geen asielzoekers opnemen. De voorwaarde was dat er minimaal 100 mensen konden wonen voor een jaar, toen nog. 

Het probleem voor gemeenten als Woudenberg is, waar vind je een plek die aan die voor waarden voldoet? In Utrecht en Amsterdam kan dat best, maar in Woudenberg?  De staatssecretaris denkt aan onwil, maar misschien is het ook wel gewoon praktisch niet uitvoerbaar.

Waarschijnlijk komt er nu een spreidingswet en dan kan de staatssecretaris gemeenten aanwijzen om asielzoekers in grote getallen op te nemen. Gemeenten raken dan de regie kwijt, maar heeft Woudenberg dan wel ineens een locatie waar 100 mensen opgevangen kunnen worden? 

Woudenberg moet ook statushouders een sociale huurwoning aanbieden en daar zijn met het Rijk en de provincie afspraken over gemaakt. Woudenberg heeft zich afgelopen jaar aan de afspraken gehouden, dus wordt er op dat vlak niet ingegrepen.  

De landelijke overheid verwacht wonderen van deze extra premies. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) denkt dat het niet veel gaat helpen, omdat er woningtekort is, omdat de voorwaarden streng zijn en omdat veel gemeenten gewoon niet aan de gestelde voorwaarden kunnen voldoen.  

De woningen voor statushouders zijn nogal omstreden. Als een asielzoeker status krijgt, mag hij in Nederland blijven en moet hij binnen 14 weken een huis krijgen. Dat gaat soms ten koste van mensen die al acht jaar op de wachtlijst staan. Niet iedereen vindt dat een rechtvaardige regeling.