Afbeelding
foto: Pixabay

Digitaal dossier zal veel geld kosten

Algemeen

WOUDENBERG - Het bestuur van de GGD Regio Utrecht gaat evalueren wat er mis ging bij de ontwikkeling van het Digitaal Dossier Jeugd Gezondheid (GGiD). De GGD Utrecht zal een nieuwe aanbesteding doen. Voor dat project is 500.000 euro gereserveerd. De gemeenten zullen dat gezamenlijk moeten betalen.

Dit blijkt uit een memo van de GGD aan de gemeenteraden. Het bestuur van de GGD laat weten: ‘Op 2 november 2022 hebben de besturen van GGD regio Utrecht, GGD Hollands Noorden en GGD Twente tegelijk met het besluit om te stoppen met het GGiD, ook besloten een onafhankelijke evaluatie uit te laten voeren door een externe partij. Op 7 december 2022 heeft het algemeen bestuur van GGDrU besloten deze evaluatie met de drie regio’s gezamenlijk uit te voeren, met daarbij de mogelijkheid van specifieke evaluatiepunten voor de eigen regio. Hiervoor wordt ook een klankbordgroep geformeerd die bestaat uit leden van de algemeen besturen uit de drie betrokken regio’s. De raden van onze gemeenten worden over de gezette stappen en de vastgestelde opdracht van de evaluatie geïnformeerd.’

‘Met het huidige digitaal kinddossier, het MLCAS systeem, is continuïteit van de bedrijfsvoering vooralsnog gewaarborgd, voldoen we aan onze wettelijke verplichtingen en kan het werk van de jeugdgezondheidszorgprofessional doorgang vinden. De Aanbestedingswet schrijft echter voor dat we, nu het besluit is genomen te stoppen met het GGiD, een aanbesteding moeten starten voor een digitaal dossier. Dit is tevens het advies van de accountant. Daarom heeft het algemeen bestuur op 7 december 2022 besloten voorbereidingen te treffen voor deze aanbesteding. Waar bij het GGiD samen is opgetrokken met twee andere GGD’en zal de GGDrU ditmaal een eigen aanbestedingstraject volgen. Deze inkoop zal worden begeleid door een externe deskundige projectleider die niet bij het GGiD proces is betrokken en een frisse blik meebrengt. De opdracht voor de definitieve aanbesteding zal aan het algemeen bestuur ter besluitvorming worden voorgelegd,’ schrijft de GGD. ‘Het algemeen bestuur heeft besloten dat bij de voorbereidingen van de aanbesteding geen onomkeerbare stappen mogen worden gezet voordat een externe evaluatie is afgerond,’ staat in de memo. ‘Zodat de relevante lessen hieruit betrokken kunnen worden in en bij het proces van de nieuwe aanbesteding en voordat de gunning plaatsvindt. Vooruitlopend hierop, is een belangrijk leerpunt uit het GGiD traject dat we in de aanbesteding de markt niet willen vragen een nieuw digitaal kinddossier te ontwikkelen. We richten ons op het gebruiken van een bestaand dossier dat door de markt wordt aangeboden (‘standaard, van de plank’). De ambitie die GGDrU had met GGiD hebben we dus verlaten.’ ‘Voor de aanbesteding is door het algemeen bestuur een budget van 500.000 euro gereserveerd. Deze kosten zijn opgebouwd uit de verwachte kosten voor externe begeleiding (geschat op 100.000 euro), juridische kosten (geschat op 25.000 euro) en implementatiekosten ten behoeve van het aanpassen van processen, opleiden van personeel, datamigratie, leggen van koppelingen en testen (geschat op 375.000 euro). Na afronding van de aanbesteding zullen de structurele kosten voor het gebruiken van het ‘nieuwe’ digitaal dossier (met name de licentiekosten) naar verwachting kunnen worden betaald uit het reeds bestaande budget zoals opgenomen in de begroting,’ aldus de memo van het bestuur.