Afbeelding
foto: redactie

College wil open en transparant communiceren

Algemeen

WOUDENBERG Het college van burgemeester en wethouders hecht aan een open en transparante bestuursstijl. Dat staat in het langverwachte collegewerkprogramma. Het uitgangspunt moet zijn dat het bestuur van het dorp benaderbaar moet zijn. 

Op 19 mei 2022 trad het nieuwe college van burgemeester en wethouders aan. De SGP, de PvdA/GroenLinks en het CDA sloten een coalitie. De oppositiepartijen GemeenteBelangen Woudenberg, de VVD en de ChristenUnie vonden de ideeën in het akkoord ‘Bouwen met vertrouwen’ aan de vage kant. De belofte was dat er een collegewerkprogramma zou komen. Nu ligt er een stuk van 38 pagina’s. De bestuursstijl is een prominent onderwerp. Dat zou anders en vooral beter moeten worden, omdat de huidige collegepartijen vonden dat het vorige college dat maar matig had aangepakt.   

‘Het college van burgemeester en wethouders hecht aan de open en transparante bestuursstijl die is afgesproken in het coalitieakkoord. Het bestuur van het dorp hoort benaderbaar te zijn. Wij laten dat zien door proactief de verbinding in de gemeenschap te zoeken, laagdrempelig bereikbaar te zijn en door inzicht te geven in de besluitvorming,’ staat in de inleiding.   

 ’De wethouders gaan op reguliere basis spreekuren invoeren waar inwoners kunnen binnenlopen. Wij gaan onze openbare collegebesluiten, met alle bijlagen, op de website publiceren. Daarnaast is de gemeenteraad verzocht oude bezuinigingen te heroverwegen. Het terugbrengen van de gemeenteberichten in de lokale media is hier onderdeel van, al is het uiteindelijk aan de gemeenteraad om deze keuze te maken,’ schrijft het college van burgemeester en wethouders.

‘Bij een transparante bestuursstijl hoort ook de focus op integriteit. Dat verwacht onze gemeenschap ook van ons. Daarom heeft het college opdracht gegeven aan de directie om nieuw integriteitsbeleid, met een bijbehorend uitvoeringsprogramma, voor de organisatie vorm te geven. Dat valt onder de verantwoordelijkheid van de directie. Het college gaat met de gemeenteraad in gesprek over de integriteitscode voor bestuurders. Enerzijds om dit helder te beschrijven en anderzijds door de raad te laten vaststellen. Bij voorkeur geldend voor zowel raads- als collegeleden,’ staat in het werkprogramma. ‘Het visitekaartje van ons gemeentebestuur is het gemeentehuis. Daarbij is de wens de bereikbaarheid van het gemeentehuis te vergroten door de openingsuren van burgerzaken en de balie te verruimen, ‘ aldus het college.

‘Het goed communiceren met inwoners is een verplichting,’ vindt het college van burgemeester en wethouders. ‘Daarbij zijn principes als participatie en co-creatie onderwerpen van gesprek. Het college gaat daarom het participatiebeleid herijken, waarbij wordt gekeken naar nieuwe (digitale) mogelijkheden om participatie vorm te geven. Ook wordt gekeken of andere vormen van participatie dichtbij kunnen bijdragen aan betrokkenheid van burgers bij en zeggenschap over beleid. In het eerste kwartaal van 2023 wordt hiervoor eerst een plan van aanpak gemaakt met verschillende scenario’s. In de begroting 2023 is een participatiebudget opgenomen om extra in te zetten op participatie voorafgaand aan het nieuwe beleid.’ ‘Het bestuur wil in onze gemeenschap zichtbaar en benaderbaar zijn. Verder is Woudenberg binnen onze regio en in onze samenwerkingsverbanden een betrouwbare en constructieve partner. Woudenberg is actief binnen de regio Amersfoort en kijkt naar de mogelijkheden om partner te worden in de regio FoodValley en werkt met de Provincie en het Rijk. Ook wordt actief gestuurd op het binnenhalen van provinciale, nationale en Europese subsidies.’