Afbeelding
Het originele toegangshek van Landgoed Lambalgen

Een Klompenpad op Landgoed Lambalgen

WOUDENBERG Het landgoed Lambalgen ligt aan de oostkant van de gemeente Woudenberg, tegen het Valleikanaal. Het landgoed is zo'n 290 ha. groot en bestaat uit (park)bos en agrarische grond. In 1953 brandde het landhuis af en werd niet meer herbouwd. Van het oorspronkelijke complex is alleen het inrijhek over, twee hardstenen zuilen met een ijzeren spijlenhek ertussen. Het park langs het Valleikanaal is gedeeltelijk opengesteld voor bezoekers.

Het landgoed gaat terug op laat-middeleeuwse bezittingen. In de 17de eeuw is er sprake van een herenhuis op een omgracht eiland.

Na afbraak van de restanten van het landhuis bleef het koetshuis van Lambalgen over. Naderhand is dit echter ook afgebroken.

De betekenis van de naam Lambalgen is moeilijk te achterhalen. Wel weten we dat balg van het Oud-Germaanse woord "bhelgh" komt, dat zandige verhoging in water of moeras betekent. Lam is waarschijnlijk niet van de dierennaam afkomstig, maar mogelijk van lam, in de betekenis van niet-meer-werkzaam-zijn. Lambalgen zou dan ontstaan kunnen zijn op een verhoging in een niet meer stromende zijarm van een rivier.

Van oorsprong stond er op Lambalgen een boerderij. In de loop der tijd kwamen daar twee boerderijen bij. Om onderscheid te kunnen maken tussen deze boerderijen, werden ze Groot-, Klein- en Lutteke Lambalgen genoemd.

Op een kaart van Justus van Broekhuyzen uit 1717, waarop we "de Ambachts Heerlikheijd van Woudenberg" afgebeeld zien, zien we dat het huis inclusief de boerderij Groot-Lambalgen omgracht was. Wanneer het Huis Lambalgen exact gebouwd werd, is niet bekend.

Alleen het oorspronkelijke inrijhek resteert nog.

Wandelen op Lambalgen

Twee Klompenpaden lopen langs Lambalgen: het Oudenhorsterpad en het Broekerpad. Het Oudenhorsterpad is een zogeheten ‘Klompenpad Food’.

Onderweg pluk je allerlei lekkere wilde ingrediënten en koop je streekproducten, om na de wandeling mee te gaan koken. Deze route start bij Partycentrum Schimmel aan de Stationsweg Oost 243 in Woudenberg. Landgoed Lambalgen is gelegen aan de Lambalgseweg

Op www.klompenpaden.nl vind je een uitgebreide beschrijving met routekaart van beide rondwandelingen en de plukplekken, streekwinkels en recepten van het Oudenhorsterpad. Klompenpaden zijn in twee richtingen te lopen en gemarkeerd in de vorm van een gele klomp.