Afbeelding
Landgoed Geerestein

Landgoed Geerestein, een stukje Zwitserland aan de voet van de Heuvelrug

WOUDENBERG De geschiedenis van Landgoed Geerestein gaat terug naar de 14e eeuw. Rond 1400 werd het kasteel op het landgoed gebouwd. Twee eeuwen later werd het een zogeheten Ridderhofstad en woonden er 41 huishoudens met 170 inwoners op Geerestein. Het 170 hectare grote landgoed is particulier bezit en voor een groot deel toegankelijk voor bezoekers.

De geschiedenis van Geerestein gaat terug tot de 14de eeuw en het is waarschijnlijk genoemd naar de gerende (d.w.z. schuin aflopende) vorm van de kavel waarop het kasteel werd gesticht. Het landgoed bestaat uit een combinatie van bos, sloten en open weilanden die door een netwerk van slingerpaden en eikenlanen met elkaar verbonden zijn. Geerestein telt tien Rijksmonumenten, waaronder een kasteel, een landschap park en vier cultuurhistorische gebouwen. De meeste gebouwen op Geerestein hebben luiken geschilderd in de kleuren van het landgoed (blauw en geel) en zijn in de 19de eeuw in verschillende bouwstijlen ontworpen door Hendrik Daniel Hooft. Zijn voorkeur ging uit naar neo-klassieke, neo-gotische en Zwitserse bouwstijlen naar aanleiding van zijn liefde voor romantische landschapsschilders en zijn vele reizen in het buitenland. Alle gebouwen die hij ontwierp fungeerden enerzijds als blikvanger in het landschapspark en anderzijds als uitzichtspunt van waaruit de familie kon genieten van de fraaie vergezichten over het landgoed.

Het zuidelijke gedeelte van het landgoed, voor en achter het kasteel, is in 1835 door Hendrik Daniel Hooft als landschappelijk park aangelegd. Het is een Rijksmonument en vertoont zowel de 17de eeuwse Franse landschapsstijl - te herkennen aan de rechte lanen en de Grand Canal, dat zich vanaf het kasteel naar de Woudenbergse Grift uitstrek - als de 18de eeuwse Engelse landschapsstijl, met veel slingerpaden en afwisselende uitzichten.

Wandelaars

Het landgoed is gedeeltelijk opengesteld voor wandelaars. Wie een wandeling door het landgoed maakt, wordt beloond met mooie bossen, spiegelende kanalen, open weilanden, dieren en schilderachtige boerderijen. Meerdere voetpaden, bruggen en lanen doorkruisen het landgoed en zijn voor wandelaars opengesteld. Sommige paden en gebieden zijn echter gesloten voor wandelaars omdat deze als rustplaatsen dienen voor de wilde dieren. De rustgebieden worden duidelijk met borden aangegeven en mogen niet betreden worden.

WAT: Landgoed Geerestein
WAAR: Geeresteinsleaan 57
WANNEER: van zonsopgang tot zonsondergang
INFO: www.landgoedgeerestein.nl

"Ridderhofstad Geerestein"