Afbeelding
Rijksmonument De Kom, 16e eeuwse eendenkooi

Een eendenkooi
uit de 16e eeuw

MAARSBERGEN Landgoed Het Kombos ligt in de driehoek Woudenbergseweg, Scherpenzeelseweg en Parallelweg. Het dankt zijn naam aan de voormalige eendenkooi De Kom. Landgoed Het Kombos is ongeveer 40 hectare groot.

Op het landgoed tref je een aantal bijzondere cultuurhistorische elementen aan. Zo vind je hier Het Blauwe Huis, een boerderij uit 1849 met fraai gedecoreerde voorgevel. een ander element is de Kooisteeg, één van de drie hoofdassen van de zeventiende eeuwse aanleg van de historische buitenplaats Maarsbergen. De Zes voet is een verbrede afwateringssloot die werd gebruikt voor het wateren van hout van Landgoed Maarsbergen. De Kom zélf (Woudenbergseweg 42), is een relict van een eendenkooi uit de zestiende eeuw.

Bijzonder is de ligging van Het Kombos op de overgang van de stuwheu­vels van de Utrechtse Heuvelrug en het dal van de Gelderse Vallei. In de middeleeuwen was het vooral moerasgebied en nauwelijks van economisch belang. Landbouw was onmogelijk. De enig mogelijke activiteit in zo'n waterrijk gebied was de vangst van eenden in een eendenkooi. De eendenkooi De Kom werd waarschijnlijk al in de zestiende eeuw gegraven en is tot in de achttiende eeuw in gebruik geweest.