Afbeelding
Grebbelinie

Grebbelinie in het Vizier, vanuit de loopgraven

WOUDENBERG De Grebbelinie is een waterlinie op de grens van Gelderland en Utrecht, die werd aangelegd in de 18e eeuw. Haar bekendheid ontleent ze echter aan de periode 1939-1940 toen de linie onder de naam Valleistelling deel uitmaakte van de Nederlandse hoofdverdediging. Na de Tweede Wereldoorlog werden de kazematten, tankversperringen en Duitse bunkers bedekt met een laag groen. Meer dan 40 kilometer aan militaire geschiedenis ligt nu enigszins verborgen in een mooi en langgerekt natuurgebied langs Valleikanaal en Eem.

In Woudenberg is herleeft dit stukje militaire historie. “Opdat wij niet vergeten” is het motto van de stichting Grebbelinie in het Vizier. Deze stichting beheert het Educatief Centrum Woudenberg /Scherpenzeel, een museale expositie van wapens, uniformen, foto’s, films, en een veelvoud aan attributen, welke door zowel burgers als militairen gebruikt werden in de periode 1940 tot 1945. Vrijwilligers vertellen hier het verhaal over de aanleg van de Grebbelinie, de gevechten rondom Scherpenzeel en Woudenberg en de gevolgen daarvan voor de bewoners van deze regio.

Daarnaast bestaat Educatief Centrum het ook uit een replica van een loopgraaf (uit de periode 1939 / 1940), een aantal authentieke Nederlandse kazematten uit de Grebbelinie uit diezelfde periode en een Duitse bunker uit de in 1944 ingerichte Pantherstellung.

In het centrum zijn geregeld wisselexposities te bezichtigen, zoals dit jaar rondom 75 jaar bevrijding, operatie Faust en de Voedseltransporten Noodvoorziening 1945.

Wandelen langs de Grebbelinie

Iedere eerste dinsdag van de maand is er een begeleide wandelexcursie langs en over de Grebbelinie/ Het vertrek in om 19 uur, vanaf Grebbelinie in het vizier aan de Brinkkanterweg 23A. om 19.00 uur. De kosten bedragen € 3,-- p.p. en verdere informatie en reserveren is mogelijk via www.grebbelinieinhetvizier.nl

Via deze website is ook een 6 kilometer lange GPS-wandeltocht te downloaden.

Ook is het mogelijk om geheel of gedeeltelijk het ruim 80 kilometer lange Grebbeliniepad te lopen. De routegids die meer dan honderd pagina’s telt is op verschillende plekken te koop. De gehele route is gemarkeerd.

WAT: Educatief Centrum van Grebbelinie in het vizier
WANNEER: open van 1 april tot en met 31 oktober, van di/ t/m za. van 11 - 16 uur
WAAR: Brinkkanterweg 23A, 3931 PJ te Woudenberg
INFO: www.grebbelinieinhetvizier.nl