Afbeelding
.

Kanoroute Gelderse vallei

Een leuke manier om de Gelderse Vallei te verkennen is per kano. Aan de noordkant van Woudenberg kun je zelfs een rondgaande route nemen. Dit rondje is een combinatie van enkele kanoroutes. De Heiligenbergerbeek-route van 6,5 km en de Valleikanaal-route van 9 km vormen samen, via ‘kortsluitingsroutes’, deze rondgaande route De Heiligenbergerbeek-route start aan de noord-westzijde van de gemeente Woudenberg, aan de Griftdijk. De Valleikanaal-route en de Heiligenbergerbeek-route zijn gestrekte routes en kunnen in beide richtingen worden bevaren. De route is bewegwijzerd met 6-hoekige ANWB- bordjes.

Een opvallend punt waarlangs je kanoot is de Bruinenburgersluis. Dit is een militaire damsluis in de Grebbelinie. In oorlogstijd werd het gebied ten oosten van de Grebbelinie onder water gezet. De Bruinenburgersluis verhinderde dat het water via de Lunterse beek wegstroomde. De sluis ontleent haar naam aan ‘Huise Bruinenburg’, een hofstede met een gracht en torentje. De hofstede werd gesloopt in de 18de eeuw. Nu staat er een boerderij met dezelfde naam.

Onderweg kun je bij Theehuis Mon-Chouette afmeren. Dit theehuis heeft een aanlegsteiger voor de deur! Wil je tijdens de kanotocht een goed gevulde picknickrugzak meenemen dan is die hier te bestellen

Heb je geen eigen kano, maar wil je toch het water op, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Het is zelfs mogelijk om - tegen meerprijs - je ergens op de route te laten afzetten of ophalen. Maar je kunt natuurlijk ook een kanorondje varen.

Onder andere bij Madventure aan de Landaasweg 3, in Woudenberg (tel. 033 - 286 77 03) kun je een kano huren. Ook bij Kanoverhuur Ineke Schimmel aan de Brinkkanterweg 20 in Scherpenzeel (06-53346651) kun je hiervoor terecht.

Voor kanoliefhebbers is er ook een interessant boekje verkrijgbaar: "Met de kano langs de Grebbelinie" Dit kost 5 euro en is onder andere te koop bij de plaatselijke VVV's en kanoverhuurbedrijven in de regio. In het boekje staan handige deelkaartjes.
Het boekje is ook rechstreek te downloaden op de site van Recreatie Midden Nederland:.

WAT: rondgaande Kanotocht vanaf Woudenberg

WANNEER: bevaarbaar van 1 april t/m 31 oktober

INFO: www.mad-venture.com & www.recreatiemiddennederland.nl