Afbeelding
Let de Stigterpad

Fietsen over de toppen van Utrecht

MAARN Deze fietsroute op de Parkeerplaats van de Zanderij Maarn en leidt naar het sfeervolle terras van Tante Loes in Rhenen. De route is vernoemd naar mevrouw A.D. de Stigter-Huising, oud-burgemeester van Maarn. Zij was de pleitbezorger voor de totstandkoming en eerste voorzitter (2003-2005) van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Het Let de Stigterpad sluit aan op de treinstations van Driebergen en Rhenen. U kunt dus in Driebergen starten en naar Rhenen-station fietsen om daar de trein te nemen of in Rhenen op het station beginnen en in Driebergen weer de trein nemen. Het fietspad is toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.

Qua natuurbeleving mag het Let de Stigterpad gerust het ‘toppunt van Utrecht’ genoemd worden. U fietst door en langs uitgestrekte bossen, heidevelden, grafheuvels, kastelen, zandverstuivingen, vennen, uiterwaarden met rivier en vergezichten. Het is uniek dat stuwwal en rivierdal zo dicht bij elkaar liggen. Dat komt nergens anders voor in Nederland.

Geschiedkundig interessant

Tijdens de route rijdt u enkele malen over geschiedkundig interessante wegen of paden. In Doorn en Elst bijvoorbeeld over driften. Een drift is een schapenpad, waarlangs de herder zijn kudde naar de heide voerde. Door veelvuldig gebruik sleet het pad vanzelf uit tot een algemeen gewaardeerde weg.

Tot laat in de negentiende eeuw geschiedden verplaatsingen in en om de dorpen voor de meesten te voet; de fiets was net in opkomst. Vervoer van personen en goederen tussen de dorpen ging per paard en wagen en later per mechanisch aangedreven tram. De regio kende enkele heerwegen. De belangrijkste liep langs de zuidflank van de Heuvelrug. Delen van de N225 behoorden in de twaalfde eeuw al tot de verbindingsweg tussen Utrecht, Arnhem en Keulen. Bij Leersum fietst u over de Utrechtse Baan en bij Rhenen over de Utrechtseweg.

De lengte van de route is ca. 39 km en leidt via de fietsknooppunten: 6 – 7 – 70 – 71 – 12 – 68 – 69 – 65 – 42 – 41 – 40 – 37 – 36.

Het is ook mogelijk de route als fietsrondje vanuit Woudenberg te fietsen. U rijdt dan niet door tot Rhenen, maar gaat bij Elst over de Amerongse Berg en via Veenendaal en Scherpenzeel terug naar Woudenberg. Op www.komoot.nl/smarttour/2052422 vindt u de routebeschrijving voor deze variant van ca. 45 km.

Uitgebreide routebeschrijvingen zijn verkrijgbaar bij de VVV’s op de Heuvelrug.