Afbeelding
Landgoed Den Treek - Henschoten

Henschoten - den Treek, een landgoed om te koesteren

Volgens schattingen komen jaarlijks meer dan 1,5 miljoen mensen landgoed Henschoten – den Treek, waarmee het misschien wel de meest bezochte recreatieplek van de regio is. Maar als bezoeker zul je weinig meekrijgen van deze grote aantallen bezoekers. Het landgoed is zo uitgestrekt, dat je hier heerlijk in alle rusturen kunt dwalen. Wandelen, fietsen en paardrijden is mogelijk op een goed onderhouden netwerk van paden. Wil je zwemmen, golfen of je samen met de kinderen uitleven in een nostalgische speeltuin ? Ook dan zit je hier goed, want het Henschotermeer, golfclub De Hoge Kleij en de Pyramide van Austerlitz maken onderdeel uit van het landgoed. Van oudsher is de landbouw van bijzondere betekenis voor het landgoed. De agrarische bedrijven zorgen voor een levendig en divers landschap, waar met respect voor de natuurwaarden wordt gewerkt. De informatieve website van het landgoed www.dentreekhenschoten.nl geeft veel informatie over het natuurbeheer en de recreatieve mogelijkheden binnen dit natuurgebied:

Natuurbeheer met schapen

Schapen zijn van oudsher nauw verbonden met de gronden van Den Treek-Henschoten. Namen van paden en wegen en de aanwezigheid van schaapskooien herinneren aan deze lange historie. Vandaag de dag wordt de natuur beheerd met de schaapskudde van de Treeker Wissel. Schaapsherder José Struik is dan ook met grote regelmaat met haar 350 ooien te vinden op het landgoed. De schaapskudde wordt ingehuurd voor begrazing van heidepercelen en andere natuurgebieden. Ook zorgt de schaapskudde voor natuurlijke verjonging van allerlei flora; onder de hoefjes worden de zaden van planten en bomen verspreid. Meer info over de kudde en over de Treeker Wissel is te vinden op www.treekerwissel.nl.

Op Den Treek-Henschoten gaat de droge natuur van de hoger gelegen Utrechtse Heuvelrug geleidelijk over in de natte natuur van de lager gelegen Gelderse Vallei. Beide natuurtypen kennen hun eigen beheer, herstel en ontwikkeling. Zo is de oorspronkelijke natuur hersteld op de natte heidevelden van het Hazenwater en rondom het Treekermeer: overwoekerde heide is open gemaakt en vergraste heide geplagd. Hierdoor zijn planten als Dopheide, Klokjesgentiaan en Zonnedauw massaal teruggekeerd. Ook zijn er gebieden natter gemaakt, zodat opnieuw vennen zijn ontstaan, waar Watersnippen, Libellen, maar ook planten als de Veenpluis te vinden zijn.

Themawandelingen

Op het landgoed zijn drie themawandelingen uitgezet

Jaarlijks meer dan 1,5 miljoen bezoekers.

1) Themawandeling De Historische Buitenplaats. Deze wandeling heeft een lengte van 4,1 kilometer. Op de grens van de hoger gelegen Utrechtse Heuvelrug en de natte Vallei staat een groot monumentaal wit gebouw, Huize Den Treek. Hier stond ooit de boerderij “Treeke an den Beeke” die aan de basis heeft gestaan van het landgoed. De onverharde oude Treekerweg verbindt alle monumentale gebouwen die samen de historische Buitenplaats Den Treek vormen. Ze hebben prachtige namen en u vindt ze langs deze bijzondere wandelroute: de Ossenstal, Wellom, het Jachthuis en de Hopschuur.

2) Themawandeling Oud Cultuurlandschap. Deze wandeling heeft een lengte van 4,5 kilometer en voert u langs de vroege cultuurontginning van het landgoed. Vlakbij de parkeerplaats vindt u de boerderij de Bruine Haar. Dit is één van de 26 oude boerenhoeven die behoorden tot de Leusdermarke. Deze boeren woonden langs de rand van de Gelderse Vallei en de Utrechtse Heuvelrug en bewoonden en bewerkten al vanaf de veertiende eeuw het landschap. Dit eeuwenoude landschap met landbouwgronden, hakhoutbosjes en houtwallen, met natte heidevelden en kleine veentjes kent mooie verhalen.

3) Themawandeling over het Langeveen, de Ringheuvels en het Vogelwater. Verdere informatie over deze wandeling en de andere themawandelingen vindt u op de website www.dentreekhenschoten.nl. Hier vindt u ook de audioroute, GPS-route en routekaart van voornoemde themawandelingen.

Treeker Trail MTB Routes

[WOUDENBERG] Het Treeker mountainbikeroutenetwerk bestaat uit twee verschillende routes die aan elkaar gekoppeld zijn. De noordelijke route over Den Treek heeft blauwe routepijlen en is ongeveer 22 km lang. De zuidelijke route over Henschoten is aangegeven met rode routepijlen en beslaat ruim 15 km aan uitdagende paden.

Op knooppunten waar u andere recreanten kunt kruisen, staan waarschuwingsborden. Matig hier uw snelheid voor ieders veiligheid. Langs de gehele route zijn nummers te vinden op de paaltjes om in geval van eventuele calamiteiten geen tijd te verliezen met een zoektocht door de hulpdiensten.

Om gebruik te maken va dit fraaie netwerk is een MTB-vignet verplicht. Met dit vignet helpt u mee aan het onderhoud van de mountainbikeroute en van de natuur waar u doorheen fietst. Het vignet kost € 5,-- voor één dag of € 25,-- voor een heel jaar. Een vignet geeft gelegenheid om tussen zonsopgang en zonsondergang op de mountainbikepaden te fietsen. Een vignet is alleen online verkrijgbaar via www.dentreekhenschoten.nl/mtb. Wanneer u een vignet voor een dag koopt, doe dit dan op de dag dat u het vignet ook gaat gebruiken. De datum op de factuur die u ontvangt is meteen de datum waarop het vignet geldig is. Zorg er voor dat u deze factuur kunt tonen, wanneer de toezichthouder daarnaar vraagt. Een jaarvignet wordt per post toegestuurd en dient duidelijk zichtbaar op fiets of helm geplaatst te worden.

Landgoed De Treek is uitsluitend toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang.

Landgoed Den Treek - Henschoten
Afbeelding