Afbeelding
De Pyramide van Austerlitz

'De enige piramide van Nederland staat in Austerlitz'

AUSTERLITZ De enige piramide van Nederland staat bij Austerlitz en die kun je beklimmen! Geniet van het prachtige uitzicht bovenop de Pyramide.

De “Pyramide van Austerlitz” is gelegen op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. Het monument stamt uit de tijd van Napoleon van begin 1800. In 1804 liet generaal Marmont de piramide bouwen door het Frans-Bataafse leger, als eerbetoon aan zijn vriend en voorbeeld Napoleon Bonaparte. Geïnspireerd door diens veldtocht naar Egypte, koos Marmont voor een piramide, bekroond met een obelisk. Deze obelisk was van hout en raakte snel in verval. Napoleons broer Lodewijk Napoleon, in die tijd koning van Holland, gaf het monument de naam “Pyramide van Austerlitz” naar de veldslag in het huidige Tsjechië. In 1894 werd een nieuwe obelisk gebouwd van steen, maar de pyramide zelf werd nauwelijks hersteld. Dat gebeurde pas begin deze eeuw.

Minstens even zo ‘historisch’ is de naastgelegen uitspanning met speeltuin. Als sinds midden vorige eeuw een populaire bestemming voor schoolreisjes. Naast de gratis speeltuin is er ook een Lunapark met betaalmuntjes (€ 1,30 per stuk of 12 voor € 12,--). Kinderen vermaken zich hier uren met o.a. het treintje, botsautootjes en zweefmolen, terwijl de ouders genieten van een drankje en hapje op het heerlijke terras.

Bezoekerscentrum

In het bezoekerscentrum van de Pyramide van Austerlitz kom je nog meer te weten over deze historische plek en de omgeving. Tevens zijn hier drie mooie wandelroutes te koop, variërend van 3 tot 16 kilometer lengte. Ook is er er een leuke familiespeurtocht. Je krijgt dan een fraai uitgevoerde brief met opdrachten, een Napoleonhoed van papier, een pen en een entreekaartje voor de Pyramide. Nadat je de speurtocht hebt gedaan, dus ook de Pyramide hebt beklommen, ga je terug naar het Bezoekerscentrum waar je de oplossing interactief kunt invullen en een klimdiploma met beloning ontvangt. De speurtocht kost € 5,00 per kind. Dat is incl. € 1,50 entree voor de Pyramide. Volwassenen en kinderen ouder dan 12 jaar betalen € 3,50. Het bezoekerscentrum is m.u.v. maandag dagelijks geopend van 12.00 - 15.30 uur.


WAAR: Zeisterweg 98, Woudenberg

WANNEER: juli & aug. di. t/m zo. 11 - 17 uur; voor- en naseizoen di. t/m zo. 12 - 16 uur en zo. 11 - 17 uur
ENTREE PIRAMIDE: volw. € 3,50, kinderen t/m 12 jaar € 1,50 (P=gratis)

www.pyramidevanausterlitz.nl