Afbeelding
HENSCHOTERMEER

Henschotermeer, een tropische verrassing

WOUDENBERG Het Henschotermeer is een uniek recreatiegebied middenin de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. "Meer dan een mooi meer" is de treffende slogan van deze regionale toeristische trekpleister. Of je nu zin hebt om lekker te luieren en te genieten van de mooie omgeving, te bouwen aan je eigen zandkasteel op het lang gerekte zandstrand, te zwemmen of gewoon heerlijk rond te dobberen op het meer of misschien heel sportief een rondje om het meer te wandelen... er is voor iedereen wel iets te doen!

Historie

Het Henschotermeer-gebied heeft een rijke geschiedenis die begint in 1895. In die tijd was het nog een grote zandverstuiving, en om te voorkomen dat er wegen en weilanden zouden verdwijnen onder het stuivende zand werden de zandverstuivingen met plaggen en hei bedekt. Tussen de plaggen werden bomen geplant waardoor het steeds meer een natuurgebied werd waar bomen het gezicht bepaalden. Het Henschotermeer zelf is ontstaan in de mobilisatieperiode rond 1939.

Tijdens deze periode werden in het gebied bomen gekapt en zand gedolven. Dit zand, samen met het vrijgekomen hout, werd gebruikt voor de stellingbouw in de Grebbelinie tussen Woudenberg en Leusden. Wat overbleef was een waterplas van circa 3 hectare. Anno 2021 leent het langgerekte zandstrand van het meer leent zich prima voor allerlei strandspelen zoals een potje strandvolleybal of een enerverende bootcamp.

Voor de kleinere bezoekers zijn er een aantal leuke houten speeltoestellen waaronder een piratenschip. Aan de rand van het bos liggen speelweiden & speelheuvels. In het midden van het meer ligt een eiland die door twee houten voetbruggen met het strand verbonden is. Kortom, er is genoeg te ontdekken! Maar niet alleen aan het zandstrand is heerlijk vertoeven. Ook het zwemwater (van hoge kwaliteit !) nodigt uit voor een duik. De zandbodem van het meer loopt geleidelijk af waardoor het ook geschikt is voor kinderen, maar wees je er wel bewust van het diepste punt van het meer 2.20 meter is. Het is op geen enkele plaats toegestaan om te duiken en ook het springen vanaf de bruggen – hoe verleidelijk ook - is verboden. In de zomer wordt het water regelmatig gecontroleerd en om de hygiëne te waarborgen.

Eten & drinken

Lekker weg in eigen land. Waarom ver halen wat je dichtbij vindt.

Bij het meer vind je "IK SMELT VOOR JOU”, een food-truck waar je jezelf kunt verwennen met een ruim assortiment ambachtelijk Italiaans ijs of andere verwennerijen op basis van uitsluitend natuurlijk ingrediënten. Perfect voor bij een heerlijk dagje strand! En in het Oude Strandhuis kun je jezelf trakteren op een hapje of een drankje. Tijdens de zomervakantie is het Oude Strandhuis geopend van 11:00 tot 20:00 uur. Verder vind je bij de hoofdentree P1 nog een pipowagen waar je heerlijke ijsjes kunt kopen, bij P3 (bij de brug) de "Henskeet” waar je terecht kunt voor een burger of hotdog en bij het Piratenschip een melkkar die een ijsje, smoothies en koffie verkoopt

Wandelen en hardlopen

Het verharde voetpad rondom het meer heeft een lengte van bijna 2500 meter waardoor het erg geschikt is voor hardlopers. Niet alleen op het terrein zelf, maar ook rondom het Henschotermeer kun je gebruik maken van diverse gemarkeerde wandel- en fietsroutes.

Het Henschotermeer, een plek om er even helemaal tussenuit te zijn.

WAAR De Heygraeff 2, Woudenberg

WANNEER: van 1 april t/m 30 sept. van 8.30 tot zonsondergang

PRIJS: tickets (uitsluitend online!)         á € 3,25 p.p. > 3 jaar); parkeren € 3,-- per uur of € 10,-- per dag

www.henschotermeer.nl

Afbeelding