Vragen over papierinzameling

WOUDENBERG Het CDA en GemeenteBelangen Woudenberg hebben vragen gesteld over de verandering in het ophalen van oud papier en karton in Woudenberg. 

Het is de gewoonte dat verenigingen, scholen en andere non-profitorganisaties het papier en het karton inzamelen. Ze mogen de opbrengsten naar eigen inzichten gebruiken. Dat is een fijne aanvulling op de begroting. De coördinatie van de inzameling is in handen van de Protestantse Gemeente De Voorhof. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten dat ROVA vanaf 1 januari 2024 het papier en het karton zullen inzamelen. 

Het CDA stelt in de technische vragen: ‘Is er met de huidige aangewezen verenigingen, scholen en kerken gesproken over een manier waarop zij toch zicht houden op hun huidige inkomsten?’ Het college van burgemeester en wethouders antwoordt: ‘Ja, we zijn hierover met elkaar in goed gesprek. Het geld dat de kerken en verenigingen ontvangen uit de papierinzameling is ter vrije besteding van betrokken partijen. De wijziging heeft gevolgen voor de verenigingen en kerken die tot nu toe altijd
vrijwilligers leverden voor de inzameling en die nu inkomsten hebben uit de papierinzameling. Daarom zijn we met de betrokken partijen in gesprek om in gezamenlijk overleg op zoek te gaan naar een passende oplossing voor iedereen.’

GemeenteBelangen Woudenberg stelt de vraag: ‘Recent heeft GemeenteBelangen Woudenberg vernomen dat vanwege veiligheidsrisico’s, dit niet meer mogelijk is. U heeft uitstel gekregen tot 1 januari 2024. Worden de papiercontainers voor januari 2024 van een chip voorzien, net zoals de andere containers? Het college antwoordt: ‘Op dit moment is dit nog niet bekend. Over de verdere praktische uitvoering gaan we in gesprek met ROVA.

‘Hoe wordt in de tussentijd de veiligheid van de vrijwilligers gegarandeerd?’ wil GemeenteBelangen Woudenberg weten. ‘Wolfswinkel is een contractpartner van ROVA. ROVA en Wolfswinkel zijn met elkaar in gesprek over de veiligheidsafspraken. De veiligheidsafspraken worden aangescherpt en vastgelegd in een contract tussen ROVA en Wolfswinkel,’ stelt het college.
‘Is de gemeente verantwoordelijk voor de veiligheid van de vrijwilligers of ROVA?’ vraagt GemeenteBelangen Woudenberg.
‘Er is op deze vraag geen algemeen passend antwoord te geven. Iedere schademelding staat namelijk op zich. De gemeente heeft een VNG Vrijwilligersverzekering afgesloten. Daarmee wordt aan vrijwilligers een juridisch vangnet geboden,’ aldus het college van burgemeester en wethouders.

De gemeente heeft in 2017 een contract met ROVA afgesloten. Beide partijen beloofden dat ze vijf jaar lang het contract niet op zouden zeggen. Na dit jaar kan dat wel, zowel door ROVA als door Woudenberg. De opzegtermijn is één jaar.