Suzy Bollen
Suzy Bollen

Plannen Suzy Bollen als klimaatburgemeester

Algemeen

WOUDENBERG We kunnen er niet meer omheen. Bijna dagelijks worden we geconfronteerd met klimaatverandering en als we zo doorgaan stijgt de temperatuur deze eeuw meer dan 2,5 graden ipv de overeengekomen 1,5 graad van het Parijsakkoord. Insecten- en vogelsterfte worden steeds dramatischer, met o.a. toenemende risico’s voor onze voedselvoorziening door bestuivingsproblemen. 

De gevolgen van de klimaatcrisis ondervinden we ook al in Nederland met overstromingen en hitte, daarnaast verlies van natuur, een urgente stikstofcrisis en noodzaak tot drastische CO2 reductie. 

Naar aanleiding van de eervolle benoeming door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat tot Klimaatburgemeester van Woudenberg, wil Suzy Bollen zich blijvend inzetten voor deze urgente problematiek.

Vooral natuur, biodiversiteit en klimaatadaptatie hebben haar aandacht o.a. met continuering van het Project Heuvelrugtuinen, inzaaien van bijenlinten met de gemeente en inwoners, stimuleren van groene daken en mede organiseren van de Boomfeestdag. Samen met inwoners wil zij zich inzetten voor meer groen en ontmoetingsplekken in buurten en de eigen tuin. 

“Goed voor sociale interactie, een aangenamer en gezonder leefklimaat en aantoonbaar minder stress. Bomen en struiken fixeren CO2, vangen overtollig water op en geven verkoeling bij toenemende hitte”, aldus Suzy. Zij coördineert het project Heuvelrugtuinen voor Woudenberg met nieuwe activiteiten zoals een praktijkdag en cursus om de eigen tuin groen, inheems en klimaatadaptief in te richten. 

Nieuwe uitdagingen zijn stimuleren van meer groen in de woonwijken, betrekken van het buitengebied en omliggende natuur voor herstel van ecologische corridors en, samen met boeren die willen innoveren, initiatieven ontwikkelen voor extensieve en natuurinclusieve landbouw en transitie naar meer plantaardig voedsel. 

”Beter voor de natuur, onze gezondheid en dierenwelzijn”. Dit betekent duurzamer en lokaal produceren en consumeren, met bv lokale verkooppunten, een voedselbos en/of een boer-burgercoöperatie. 

“De gemeente besteedt al veel aandacht aan biodiversiteit en klimaatadaptie met bijenlinten, inheemse bomen en struiken, wadi’s, ontkoppelen van hemelwaterafvoer en waterdoorlatende tegels, anderzijds staat Woudenberg op plaats 314 van de 345 gemeenten in Nederland voor wat betreft hoeveelheid groen in de bebouwde kom. 

Er is dus nog veel te doen, vooral in structurele aanpassing van wijken zoals de nieuwe wijk Hoevelaar. 

Deze wijk zou bij uitstek een groene wijk worden maar voldoet (nog) niet aan standaardnormen en aanbevelingen voor natuurinclusieve en duurzame woningbouw, zoals minimaal 75m2 groen per woning (Natuur en Milieu) en één hectare aaneengesloten groen per wijk (WHO)”, aldus Suzy. Over deze onderwerpen is ze in gesprek met de gemeente.

“Alhoewel landelijke overheid en bedrijfsleven een grote taak hebben voor natuur en klimaat, kunnen we zeker ook lokaal ‘als individu en samen’ stappen zetten naar een meer ecologische dan economisch georiënteerde omgeving, gericht op een toekomst binnen de grenzen van onze planeet. 

”Beter voor de natuur,
onze gezondheid en
dierenwelzijn”