Ingezonden: Zelfredzaamheid

De Amerikaanse oud-president Ronald Reagan heeft ooit gezegd : 'De meest angstaanjagende woorden in de Engelse taal zijn : "Ik ben van de overheid en ik kom u helpen"'

Hieraan moest ik denken toen ik de column van wethouder Moniek de Graaf las in de Letop van 9 november. Mevrouw de Graaf doet een bijna wanhopige oproep aan de lezers om toch vooral gebruik te maken van het toeslagencircus en hun omgeving daarop te wijzen. Want landelijk is 85% van hen die in aanmerking komen voor de energietoeslag uitbetaald maar in Woudenberg is dat slechts 65%. De wethouder lijkt niet te kunnen begrijpen dat burgers in Woudenberg zo massaal afzien van 'gratis' geld.

Wel, volgens mij zijn de burgers niet zo zielig en onwetend als de wethouder denkt. Om in een tijd van alom toegankelijk nieuws en informatie aan te nemen dat mensen niet weten van het bestaan van regelingen is ronduit aanmatigend en betuttelend. De regelingen worden niet gebruikt omdat men niet aan alle voorwaarden kan of wil voldoen.
Het recht om van een regeling gebruik te mogen maken betekent ook dat iemand het recht heeft om ervan af te zien. Wat de redenen daarvoor zijn zal per geval verschillen. Het kan trots zijn om niet je hand op te willen houden bij de overheid als het tegen zit. Hoe dan ook, het is zelfredzaamheid en vertrouwen in eigen kunnen, het eigen netwerk en de eigen gemeenschap. Naasten die elkaar helpen zonder eindeloze vragenlijsten te hanteren en bij wie je niet je hele hebben en houwen op de toonbank zoals bij de kleine Schans hoeft te leggen. Schaamte kan een belemmering zijn en dan helpt het niet dat die toonbank midden in het dorp staat, waar iedereen kan zien dat je er naar binnen loopt. Ongetwijfeld is er argwaan tegenover de zich steeds onbetrouwbaarder tonende overheid, die eerst de energiecrisis veroorzaakt en vervolgens als oplossing de bevolking nog afhankelijker van diezelfde overheid maakt. Want als je eenmaal in het systeem zit willen ze alles weten, ook waar je op zaterdag bijklust en hoe je die dure vakantie betaalt. Ik denk dat Woudenberg trots kan zijn op de zelfredzaamheid van haar inwoners.
Gratis geld bestaat niet. De overheid zijn wij allemaal en uiteindelijk moeten toeslagen en prijsplafonds van ons belastinggeld worden betaald. Niet meer, maar ander beleid is de oplossing. Burgers weten zelf het beste hoe ze hun geld verdienen en uit willen geven. Een wethouder die zegt 'ik ben van de overheid en ik laat u met rust' zou een zegen zijn.

Albert Henzen