‘Overeenkomst met Veenendaal
niet openbreken’

WOUDENBERG Het college van burgemeester en wethouders ziet op dit moment geen aanleiding om het samenwerkingsverband met Veenendaal open te breken. 

Dat blijkt uit de beantwoording door het college van schriftelijke vragen van Jan Bessembinders, gemeenteraadslid van het CDA. 

Veenendaal int sinds eind 2020 de belastingen voor Woudenberg. 

De Rekenkamercommissie maakte een rapport over de moeizame inning van Woudenbergs belastinggeld door Scherpenzeel. 

Ook kwam de commissie met aanbevelingen om in de toekomst de fouten die in de overeenkomst met Scherpenzeel zaten te voorkomen. 

‘Zijn de drie adviezen van de Rekenkamercommissie verwerkt in de samenwerkingsovereenkomst met Veenendaal. Zo ja, hoe? Zo nee, gaat u de samenwerkingsovereenkomst met Veenendaal hierop aanpassen?’ wil Bessembinders weten.

‘De samenwerkingsovereenkomst is het resultaat van de afspraken die gemeente Woudenberg eind 2020 met de gemeente Veenendaal heeft gemaakt. 

Gelet op de ervaringen die wij destijds met de gemeente Scherpenzeel hadden, hebben wij gepoogd zo veel mogelijk in de overeenkomst vast te leggen,’ antwoordt het college van burgemeester en wethouders. 

‘Zo zijn in de bijlage bij de serviceovereenkomst, de Service Level Agreement, inderdaad afspraken gemaakt over de frequentie en inhoud van de verantwoordings- en voortgangsinformatie en over de verantwoordelijkheden van de opdrachtgever en opdrachtnemer’, aldus wethouder Henk-Jan Molenaar.

‘De aanbevelingen van de Rekenkamercommissie zijn interessant en neemt het college over voor toekomstige samenwerkingsafspraken. 

Voor nu ziet het college geen reden om de overeenkomsten met Veenendaal in dit kader open te breken,’ schrijft Molenaar.

‘Wat betreft de controles, in de samenwerkingsovereenkomst of de Service Level Agreement zijn afspraken vastgelegd omtrent de controle van de accountant van Veenendaal. Dit is in overleg gegaan met de accountant van Woudenberg. 

In de overeenkomsten is verder niets vastgelegd over de controles die wij intern doen. In het interne controleplan en het controleprotocol zijn wel controles vanuit onze kant opgenomen. Daarnaast hebben wij ambtelijk op regelmatige basis contact en worden controles uitgevoerd naar aanleiding van de periodieke rapportages die we ontvangen,' laat Molenaar weten.