Begrijpt u het nog?

Je veilig kunnen voelen in je eigen woonplaats of land is een groot goed. Wat we kosten wat kost moeten koesteren naar mijn mening. Derhalve heb ik volledig begrip voor de beslissing van het Sinterklaas committee. 

Waar ik moeite mee heb is de wijze waarop nu iets op basis van een dreiging blijkbaar aangepast moet worden.

Wanneer u of ik iemand bedreig, zit je vandaag nog vast. Als zij dit doen, krijgen ze hun zin. 

Het hele jaar is er tijd en ruimte om je overtuigingen kenbaar te maken. In de hoop dat je bereikt wat je wilt bereiken. En dan nog is het in mijn ogen aan de lokale overheid om een beslissing te nemen die we dan als inwoners zullen moeten accepteren. 

Wel of geen zwarte Piet is een keuze, maar de wereld vergaat niet, welke keuze ook gemaakt wordt. Als ik respect heb voor iedereen die graag zonder zwarte Piet verder wil, vraag ik respect terug voor het feit dat ik ermee opgegroeid ben en moeite ondervind om mijn kinderen de discussie uit te leggen. 

Dan zijn er wel andere zaken aan de gang in onze maatschappij en daar buiten die van belang zijn en onze steun, tijd en aandacht verdienen. 

Door nu te zwichten voor mogelijke dreiging geven we ook een signaal af. Wanneer ik tegen onze Haantjesdag in juni ben, zorg ik 2 dagen ervoor voor onrust en gaat het evenement mogelijk niet door. Waar houdt het dan op?

Misschien moet het op de politieke agenda komen te staan in januari. Dan kan er een beslissing worden genomen. En is er vervolgens genoeg tijd om, als het zover is, om zonodig burgers de veiligheid te kunnen garanderen. 

Want een ding staat wat mij betreft vast: toegeven aan deze vorm van chantage, ondermijnt elke vorm van democratie.

Arno van Dijk