Afbeelding
foto: Niels Wolterink

Optocht Sinterklaas aangepast na dreigementen

Algemeen

Woudenberg Bij de Sinterklaasintocht afgelopen zaterdag waren geen volledig geschminkte Pieten te zien, zoals in eerste instantie wel de bedoeling was. Wegens aangekondigde demonstraties heeft de organisatie de dag voor de optocht moeten besluiten alleen Roetveegpieten mee te laten lopen in de stoet.

In de aanloop naar de sinterklaasintocht afgelopen week kwamen er bij de Stichting Vrienden van Sinterklaas Woudenberg, de gemeente en bij de landelijke politie verontrustende signalen binnen dat grote organisaties bezig waren met het voorbereiden van ernstig verstorende acties tijdens de intocht in Woudenberg. 

Het zou gaan om demonstraties tegen Zwarte Piet waardoor de veiligheid van de vrijwilligers en het publiek niet meer gewaarborgd kon worden. Hiermee stond de stichting voor een keuze; of de optocht afgelasten of geen volledig geschminkte Pieten laten meelopen. 

“Omdat de veiligheid van de vrijwilligers en het publiek altijd de hoogste prioriteit heeft, en de stichting in de tweede plaats bestaat om de kinderen in Woudenberg een mooi en gezellig Sinterklaasfeest te bieden, heeft het bestuur van de Stichting besloten om de intocht en alle daaropvolgende activiteiten te laten doorgaan met niets anders dan Roetveegpieten,” aldus Ruud Stuivenberg, voorzitter van de stichting. 

De stichting betreurt de manier waarop ze deze beslissing heeft moeten nemen. Dit jaar hadden de Pieten een eigen keuze of ze als Zwarte Piet mee wilden doen of als Roetveegpiet, zoals dit in meer kleineren dorpen gebeurt. Dit met het idee om respect te hebben voor ieders mening. Door invloed van buitenaf is het proces nu versneld en is er geen ruimte meer voor de volledig geschminkte Piet.

Gelukkig bleken de Pieten flexibel en kon de optocht doorgaan met een grote groep enthousiaste Roetveegpieten. 

De activiteitencommissie van de stichting kijkt voldaan terug op een veilige en feestelijke intocht met blije kinderen en enthousiaste toeschouwers.
Fotoreportage op pagina 11.