foto: Niels Wolterink
foto: Niels Wolterink

Provincie moet voortouw nemen bij keuze voorkeursplek windmolens

Algemeen

WOUDENBERG Een meerderheid van de gemeenteraad wil graag dat er twee Woudenbergse windmolens komen langs de A12. De provincie zou de regie moeten pakken. De fractie van de SGP heeft twijfels.

In de plannen voor de Regionale EnergieStrategie 1.0 (RES) staat dat er in de regio Amersfoort 20 windmolens geplaatst moeten worden. Dat betekent in principe dat er twee in Woudenberg komen.

In principe want een aantal nieuwe gemeentebesturen is nu tegenstander van de komst van windmolens. In Leusden werd de nieuwe partij Lokaal Belangrijk met afstand de grootste met haar belofte dat er geen windmolens op Leusdens grondgebied zullen komen.

‘Ik ben trots op Woudenberg,’ zei wethouder Daphne de Kruif tijdens de commissievergadering. ‘Wij houden ons wel aan onze beloftes.’

De gemeenteraad kijkt wel met zorgen naar de ontwikkeling in andere gemeenten. De provincie is er ook niet gerust op en heeft de Utrechtse gemeenten opgedragen voor 1 december aan te geven waar de 60 windmolens voor de hele provincie geplaatst moeten worden. Anders zal de provincie de plekken aanwijzen en gemeenten dwingen mee te werken.

De Woudenbergse gemeenteraad heeft in meerderheid een voorkeur voor een plek bij de A12. De provincie zou dan het voortouw moeten nemen, omdat meerdere gemeenten bij dat besluit betrokken zijn. De gemeenteraad houdt in de rest van het proces het liefst zelf de regie en de provincie buiten de deur.

Henry van Veldhuizen, gemeenteraadslid voor de SGP, was niet optimistisch over de kansen van windmolens langs de A12. ‘Er zijn daar geen plekken waar simpel windmolens neergezet kunnen worden. Overal zijn er wel bedenkingen.’

‘Het zal zeker niet gemakkelijk worden,’ gaf wethouder De Kruif toe. ‘Er staan hoogspanningsmasten. We hebben te maken met verschillende eigenaren, die hun eigen belang hebben. Er zijn verschillende gemeenten bij het proces betrokken. Daarom moet de provincie dit proces ook in goede banen leiden.’

Overigens staan op het kaartje van de RES nog meer windmolens ingetekend. Van Veldhuizen wilde weten wat dat kaartje betekende. ‘Moet Woudenberg mogelijk meer windmolens plaatsen?’ De Kruif verklaarde dat er eerst naar de mogelijkheden langs de A12 gekeken zal worden. Daarna komen die andere plekken mogelijk in beeld.

Alle fracties waren het er wel over eens dat de gezondheid van omwonenden geen schade mag ondervinden door de komst van windmolens.