v.l.n.r. Manon Goemaat, Géliene Boshuizen, Hannah Verhoeff, Jacqueline Schrauwen
v.l.n.r. Manon Goemaat, Géliene Boshuizen, Hannah Verhoeff, Jacqueline Schrauwen

Waardering voor de mantelzorgers

Algemeen

Woudenberg - Op donderdag 10 november jl. was het gezellig druk in het Cultuurhuis. De rode loper lag uit voor alle mantelzorgers uit Woudenberg! Veel mantelzorgers, jong en oud, bleven even zitten in de Huiskamer voor een kopje koffie met gebak. Of hadden geregeld dat ze wat langer van huis konden zijn en deden mee aan een van de workshops die georganiseerd werden.

Het thema van deze dag was ‘Onzichtbare helden’ en van 10.00-15.00 uur werd er een gevarieerd programma aan de mantelzorgers aangeboden. Mensen konden zelf scrubzeep maken door schapenwol om zeep te wikkelen. Even een uurtje heerlijk met de handen werken en iets anders aan je hoofd hebben. Of men ging naar de workshop tiltechnieken waar de ergotherapeut praktische tips gaf. Weer anderen deden mee aan de stoelyoga en leerden daar ontspanningstechnieken.
Maar sommigen waren ook gehaast, zij wilden niet te lang van huis zijn. Voor mantelzorgers is het niet altijd makkelijk om echt even stil te staan en voor zich te laten zorgen.
Niemand ging echter met lege handen naar huis. Iedereen ontving een tasje met cadeaubonnen van Woudenbergse winkeliers. En ook konden mensen nog het handige dagboek voor de mantelzorger, de attentie van vorig jaar, meenemen. Supermakkelijk om van alles in te noteren en het overzicht te bewaren. En door het speciale papier en pen, kan het geschrevene ook weer makkelijk weggehaald en verbeterd worden als informatie verouderd is.

Er kwamen ook nieuwe aanmeldingen binnen van mensen die ook als mantelzorger geregistreerd willen zijn en bij het informatiepunt van de Mantelzorgconsulent Jacqueline antwoord kregen op hun vragen of gewoon even hun verhaal vertelden. Tijdens lunchtijd zat men in groepjes aan tafels te genieten van een heerlijke courgettesoep gemaakt door de Barom. In een ontspannen sfeer, bediend door Géliene van De Kleine Schans, Hannah van Centraal Zorg en Manon van Beweging3.0 gingen lekkere belegde broodjes en een kroket rond.
Er was deze dag gezelligheid en verbinding, de mensen vertelden elkaar hun verhaal en vonden erkenning en waardering. Het was te zien dat men het onderlinge gesprek gemist had tijdens de mantelzorgdagen in coronatijd. Ook zorgen werden uitgewisseld. Zoals: Wat doe je als overbelaste mantelzorger als je kind die op een zorglocatie woont ziek wordt en er te weinig naar hem of haar wordt omgekeken. En zo werden de ‘onzichtbare helden’ even zichtbaar en kregen ze een verdiende blijk van waardering!
Kon u niet komen? Dan kunt u tot 1 december bij de balie van De Kleine Schans uw mantelzorgattentie ophalen (open tussen 8.30-12.00 uur).