Afbeelding

Provincie tevreden over opvangstatushouders in Woudenberg

Algemeen

WOUDENBERG De gemeente Woudenberg moet in de tweede helft van 2022 10 statushouders een huurwoning aanbieden. Dat heeft de provincie Utrecht bekend gemaakt in een brief aan de gemeente. De provincie is tevreden over de hoeveelheid statushouders, die een woning krijgen.

Ieder half jaar moet elke gemeente in Nederland een aantal statushouders onderdak bieden. Statushouders zijn voormalige asielzoekers, die hun procedure hebben doorlopen en in Nederland mogen blijven. Ze moeten 14 weken nadat ze een status hebben gekregen een woning hebben. Dat is belangrijk voor de asielketen. Statushouders zitten in asielcentra en bezetten de plekken van asielzoekers. Zo lang de statushouders niet uitstromen, blijft er grote druk op de noodopvang in Ter Apel. De gemeenten moeten dus aan de bak, maar in de praktijk gebeurt dat maar weinig. Er is een groot woningtekort. Dus is het voor gemeenten lastig om statushouders een woning te geven. De provincies houden in de gaten of gemeenten voldoende doen voor statushouders. Als dat onvoldoende is komen ze op een hogere trede van toezicht. Als dat onvoldoende werkt, kan uiteindelijk de provincie op kosten van de gemeente statushouders woningen geven. Woudenberg zat in 2021 op trede twee, nog wel redelijk veilig. In 2022 zit Woudenberg op trede een. Dat is de laagste trede. De provincie houdt de situatie minder streng in de gaten.         

Dat komt onder meer omdat Woudenberg in het eerste half jaar één statushouder meer een huis heeft gegeven dan afgesproken. Dat wordt verrekend in het tweede deel van het jaar. Eigenlijk moest Woudenberg dus in het tweede half jaar elf statushouders een woning geven. Dat zijn er uiteindelijk tien geworden. De provincie schrijft: ‘Bij onze toetsing zijn de cijfers van het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) leidend. De zijn peildata 1 januari en 1 juli. Voor uw gemeente zijn de cijfers als volgt: Stand van zaken per 1 januari 2022: drie vergunninghouders achterstand. Taakstelling voor het eerste half jaar acht vergunninghouders. De totaalopgave: Taakstelling 2022-1 en achterstand zoals gemeten op 1 januari 2022. Dat waren er dus elf.’ ‘De taakstelling voor het begin van 2022 is gerealiseerd met twaalf vergunninghouders,’ constateert de provincie. ‘De realisatie van de taakstelling is in percentage 150 procent.’ ‘Wij constateren dat uw gemeente de taakstelling over de eerste helft van 2022 in ruime mate heeft gerealiseerd. Daarbij is de eerder opgelopen huisvestingsachterstand ingelopen en heeft u een huisvestingsvoorsprong van één vergunninghouder opgebouwd. Hiermee is ook de totaalopgave, zoals afgesproken in de Landelijke Regietafel Migratie en Integratie (LRT) van 19 november 2021, gerealiseerd (109%). Gezien de ingelopen achterstand en het realiseren van de taakstelling en de totaalopgave schalen wij uw gemeente af van trede 2 naar trede 1 van de interventieladder. Dit is de laagste trede op de interventieladder.’