Jansje en Dirk tijdens hun presentatie
Jansje en Dirk tijdens hun presentatie / foto: Hannie van de Veen

Historisch Kijkcafé 27 oktober

Algemeen

Woudenberg Ook bij het tweede historisch kijkcafé dat Oud Woudenberg samen met het Cultuurhuis op 27 oktober organiseerde waren veel belangstellenden gekomen. 

Jansje (Jannie Goemaat) vertelde aan de hand van oude foto’s over Woudenberg in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. ‘Sidekick’ Dirk de Kruif assisteerde haar en vulde aan waar dat nodig was. Beiden zijn geboren en getogen Woudenbergers (woonden als kind zelfs vlak bij elkaar op de Pr. Beatrixstraat en de Ekris) en kunnen mooie humoristische verhalen over vroeger tijden vertellen. Bij het Historisch Kijkcafé komen er altijd veel reacties uit de zaal want ook daar zitten oudere Woudenbergers.

De eerste foto’s die getoond werden waren van restaurant de Witte Holevoet en huizen en straten daar in de buurt zoals een foto van de kruidenierswinkel van Stam. Van 1543 tot 1960 hoorde dit gebied, de Zelfkant, bij de gemeente Woudenberg. Dit had te maken met de provinciegrens die niet altijd op dezelfde locatie heeft gelegen. Woudenberg hoort immers bij de provincie Utrecht en Scherpenzeel bij Gelderland. Het was natuurlijk heel onpraktisch voor de bewoners want zij moesten voor van alles naar het gemeentehuis in Woudenberg. 

Ook hadden zij het gevoel niet als echte Woudenberger mee te tellen. Na veel gedoe werd besloten dat de Zelfkant voortaan bij Scherpenzeel hoorde. Burgemeester Hosang van Woudenberg had destijds ook Renswoude onder zijn hoede. Hij was van 1947 tot 1974 burgemeester en werd door de Woudenbergers als een vader gezien. ‘De Wijde Blik’ aan de Maarsbergseweg was de burgemeesterswoning. Het gemeentehuis werd in 1936 op de plek van het gesloopte Huize Laanzicht gebouwd. Daarnaast stond het oude koetshuis van Laanzicht dat dienst deed als brandweerkazerne. Helaas is dit verdwenen en is daar nu alleen nog een parkeerplaats.

Er passeerden veel foto’s van gebouwen waarvan sommigen er niet meer zijn maar die voor de aanwezigen veel herinneringen opriepen: het boswachtershuis aan de Geeresteinselaan, de Eierhal, het Verenigingsgebouw, het oude restaurant Schimmel, het afgebrande hotel restaurant ‘de Schans’ en hotel restaurant ‘de Nieuwe Poort’, het huisje van Giep Jetten, het koetshuis van ridderhofstad Groenewoude, de Wilhelminabewaarschool (genoemd naar één van de dames Hooft die hier een naaischool hadden), het oude schooltje in de Schoolstraat, de huishoudschool aan het Julianaplein, de oude Jan Ligthartschool, de Dorpskerk, Kostverloren, Bellevue, de muziektent, de School met de Bijbel of Kon.Julianaschool maar ook Huize Geerestein en het daarbij horende ‘poppenhuisje’ waren te zien. Vanuit de zaal met bezoekers kwamen verhalen over onderwijzers [(o.a. dhr. Allers en dhr. Meeuwsen) en restauranteigenaren of waarvoor de beschikbare zaalruimten in de loop der jaren gebruikt waren.

Tot slot vertelden Jansje en Dirk nog over de vele pluimveebedrijven die ooit in Woudenberg gevestigd waren. Na deze avond vol nostalgie en herinneringen wist iedereen weer hoeveel er in Woudenberg helaas veranderd en verdwenen is!