Ton Reichgelt op de Grebbeliniedijk
Ton Reichgelt op de Grebbeliniedijk / foto's: Oud Woudenberg

Dubbelslag Historisch Woudenberg

Algemeen

WOUDENBERG De Historische Avond van Oud Woudenberg op 17 november in De Voorhof zal in het teken staan van een voordracht over boerderijen door Ton Reichgelt, gepensioneerd archivaris van Archief Eemland en de presentatie en uitgifte van het boek ‘Zicht op Huize Laanzicht en Huize Nieuwoord en zijn bewoners’ door Ot Beigelsteijn.

Boerderijen in Woudenberg van de middeleeuwen tot 1832

De presentatie op 17 november start met de voordracht van Ton Reichgelt over boerderijen in Woudenberg van de middeleeuwen tot 1832. Dat is ook de titel van De Klapperman die in november zal verschijnen. In deze rijk geïllustreerde publicatie heeft Ton Reichgelt de resultaten van zijn archiefonderzoek op dit onderwerp neergelegd. 

Hoe zag het landschap er oorspronkelijk uit rondom Woudenberg en welke veranderingen hebben zich sinds de ontginning van de lage gebieden in en om Woudenberg voorgedaan? Welke invloed heeft de mens gehad op de wijzigingen in het landschap? Ton Reichgelt zal hier in zijn verhaal op ingaan. De invloed van Armen de Poth uit Amersfoort zal ook aan bod komen. Dat die invloed er geweest is, blijkt heden ten dage nog steeds uit de benaming van de Pothbrug, de brug over het Valleikanaal in de provinciale weg tussen Woudenberg en Scherpenzeel.

Vervolgens zal Ton Reichgeld aanhaken bij eerder onderzoek van Pieter Koekoek en Derk Eilander over het ontstaan van het dorp Woudenberg.

De Klapperman zal in de weken volgend op de presentatie bij de donateurs van Oud Woudenberg worden bezorgd. Overige belangstellenden kunnen tijdens de openingsuren van de Oudheidkamer een exemplaar kopen. Via het mailadres van de Stichting Oud Woudenberg kan men ook een of meerdere exemplaren bestellen.

Boekpresentatie Huize Laanzicht en Huize Nieuwoord

Na de voordracht van Ton Reichgelt zal het nieuwe boek van Ot Beigelsteijn “Zicht op Huize Laanzicht & Huize Nieuwoord en zijn bewoners” worden gepresenteerd. In dit lijvige boekwerk is door Ot Beigelsteijn op treffende wijze een beeld geschetst van het leven van de gegoede burger rond 1900. Maar ook komt het wel en wee van de minder bedeelden aan bod. 

Hoofdpersoon is Johannes Bernardus de Beaufort die van april 1872 tot juli 1905 burgemeester van Woudenberg is geweest. Hij woonde met zijn gezin – dat ook uitgebreid in het boek aan de orde komt – op Huize Laanzicht. Dit landhuis heeft gestaan op de plek van het huidige gemeentehuis en de tuin kennen we heden ten dage als het Beaufortpark. 

In zowel de presentatie als in het boek zelf komt de ondernemingszin van deze burgemeester naar voren. Door zijn initiatieven zijn veel organisaties tot stand gekomen of gestart met hun activiteiten. Organisaties die heden ten dage nog bestaan, of inmiddels al niet meer bestaan, of in een andere gedaante nog altijd bestaan. Te denken valt aan muziekgezelschap Fidelio, de Boerenleenbank (die we na verschillende fusies nu nog kennen als RABO bank), maar ook de inmiddels verdwenen Roomboterfabriek (melkfabriek) aan de Stationsweg die een belangrijke rol heeft gespeeld in de (agrarische) ontwikkeling van Woudenberg.

In het boek wordt ook ingegaan op de ontstaansgeschiedenis van een nog wel bestaand huis in Woudenberg, Huize Nieuwoord aan de Maarsbergseweg. Ook dit huis is verbonden met de familie De Beaufort. Maar ook de trieste geschiedenis van vader en zoon Heine – toen woonachtig op Nieuwoord - die een zware tol hebben moeten betalen voor hun menselijk optreden in de Tweede Wereldoorlog zal aan bod komen.

Door Ot Beigelsteijn zullen deze avond de eerste exemplaren van zijn boek worden aangeboden aan respectievelijk mevrouw Magda Jansen, burgemeester van Woudenberg, dr. Floris baron van Asbeck, oud-president-commissaris Landgoed Den Treek-Henschoten N.V., thans voorzitter van de Historische Commissie ‘De Treeker Eik’ en aan Louki Eschauzier-van den Bosch, achterkleindochter van J.B. de Beaufort. Beiden hebben zich verdienstelijk gemaakt in het nalezen en corrigeren van de kopij en het aandragen van uniek fotomateriaal. 

BESTELDE BOEKEN

Na afloop van de historische avond kunnen vooraf bestelde boeken “Zicht op Huize Laanzicht en Huize Nieuwoord en zijn bewoners” worden opgehaald en op verzoek gesigneerd. Voor diegenen die het boek niet vooraf besteld hebben, is dit deze avond te koop à € 35,-.
Plaats: De Voorhof, Nico Bergsteijnweg 139 in Woudenberg. Zaal open: 19.30 uur. Aanvang 20.00 uur.

Door: Job van der Mijl

Werkkamer van J.B. de Beaufort met arsenaal en jagerspijpen
Samengesteld portret van JB en Cornelie naar schilderijen van Adolf