Afval scheiden

WOUDENBERG De komende tijd moeten de burgers nog steeds hun afval gescheiden aanleveren. Dat blijkt uit de nieuwe afvalverordening, die volgend jaar in gaat. De verordening wordt aanstaande dinsdag in de commissievergadering besproken.  

De oude verordening stamde uit 2016. Nu is er een nieuwe noodzakelijk. De aanleiding is best bijzonder. Op 1 januari zou de Omgevingswet van kracht worden. Dat is een wet, die een groot aantal wetten en verordeningen overbodig maakt. Het zou voor de inwoners makkelijker moeten worden om vergunningen aan te vragen. Voor die wet zijn nieuwe verordeningen noodzakelijk. 

De invoering van de wet is al een aantal keren uitgesteld. Onlangs is bekend geworden dat door problemen met de ICT de wet niet per 1 januari 2023 ingevoerd wordt. Het streven is 1 juli 2023. Maar de invoering van de wet is al dikwijls uitgesteld. Dus of dat lukt is maar de vraag. 

Veel gemeenten zijn al druk bezig de ambtelijke organisatie en de verordeningen op de nieuwe wet, die nog even op zich laat weten, in te richten. 

In het raadsvoorstel staat dat de Omgevingswet wederom is uitgesteld, maar dat het wel een goed idee is nu al vast de afvalverordening aan te passen.