Afbeelding
foto: Pixabay.com

Dilemma plaatsing windmolens

Algemeen

WOUDENBERG De gemeente Woudenberg kampt met een dilemma voor de keuze voor plekken voor windenergie. De provincie wil voor 1 december weten op welke plekken Woudenberg windmolens wil plaatsen. De gemeente overlegt nog met regiogemeenten over de voortgang van de Regionale EnergieStrategie (RES).

De tijd dringt voor Woudenberg. De provincie wil weten waar de windmolens komen. De gemeente overlegt met regiogemeenten en hoopt tot overeenstemming te komen over het vervolg van het proces. De regiogemeenten houden in dat geval de regie over het proces.

De gemeente kan ook aan de provincie vragen het proces over te nemen en te bepalen waar de windmolens geplaatst worden. Dat zou bijvoorbeeld discussies met Scherpenzeel voorkomen. Daar wordt met argusogen gekeken naar de voorgenomen plekken voor windmolens in Woudenberg. In het kaartje van de RES staan vier windmolens op het Woudenbergse grondgebied getekend, waarvan er drie dicht bij de grens met Scherpenzeel staan. De gemeenteraad gaat in de commissievergadering van aanstaande dinsdag spreken over de beste aanpak om de voortgang van het proces te waarborgen. Een probleem is daarbij dat er ook plannen zijn om bijvoorbeeld windmolens langs de A12 neer te zetten. Bij deze plannen zijn meerdere gemeenten betrokken. Dat kost tijd en die tijd is er eigenlijk niet meer.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van maart van dit jaar zijn er overal nieuwe colleges van burgemeester en wethouders gevormd. Toen zijn er ook nieuwe afspraken gemaakt over de opwekking van duurzame energie. Tot afgrijzen van Gedeputeerde Staten in Utrecht hebben veel gemeentebesturen besloten geen windmolens te plaatsen. Dat is een probleem voor de provincie, want er is een belofte gedaan aan de landelijke overheid dat er een bepaalde hoeveelheid duurzame energie opgewekt zou worden. Zonder windmolens moeten er vele hectaren zonnevelden aangelegd worden. De provincie heeft daarop de gemeenten laten weten: deel ons je besluit mee of we nemen het proces over en dwingen jullie windmolens neer te zetten.