Moniek van de Graaf (PvdA/GroenLinks), Henk-Jan Molenaar (SGP) en Daphne de Kruif (CDA)
Moniek van de Graaf (PvdA/GroenLinks), Henk-Jan Molenaar (SGP) en Daphne de Kruif (CDA) Gemeente Woudenberg

College onderzoekt terugdraaien van eerdere bezuinigingen

Algemeen

WOUDENBERG Het college van burgemeester en wethouders gaat de komende tijd bekijken welke bezuinigingen van de laatste jaren teruggedraaid kunnen worden. Het gaat om het bedrag van 150.000 euro. Dit besluit is omstreden.

De gemeenteraad heeft gezamenlijk het college van burgemeester en wethouders kaders meegegeven om te kijken naar het terugdraaien van bezuinigingen. Vorig jaar hebben de raadsfracties gezamenlijk opgetrokken, toen er besluiten over de bezuinigingen genomen moesten worden. Nu zijn de fracties het weer eens geworden. De bezuinigingen waren nodig omdat de gemeente geen sluitende meerjaren begroting bij de provincie kon neerleggen. Dus moest er bezuinigd worden. De gemeenteraad koos voor een bezuinigingsdialoog. Er lopen nog gesprekken met de sportclubs over bezuinigingen. Er is een onderzoek naar de toekomst van het Cultuurhuis gaande. Bij de technische vragen wilde Peter van Schaik, fractievoorzitter van GemeenteBelangen Woudenberg, weten: ‘Kan het college aangeven waarom voor de businesscase Cultuurhuis nu geen middelen zijn opgenomen in de begroting?’ Het college van burgemeester en wethouders antwoordde: ‘Voor de businesscase van het Cultuurhuis is nu niets in de begroting opgenomen omdat in dit kader een aparte kredietaanvraag volgt. Om een goede inschatting van de kosten te maken, is eerst een goede opdrachtomschrijving nodig. Daar is onlangs een start mee gemaakt. De kredietaanvraag volgt in 2023.’

Aangezien de gemeente enkele financiële meevallers had, stelde het college van burgemeester en wethouders voor anderhalve ton aan bezuinigingen terug te draaien. De oppositiepartijen vonden dat een beetje te snel gaan. In 2026 of 2027 zou de gemeente door een verandering in de verdeling van het Gemeentefonds in financiële problemen kunnen komen. Men vond het te vroeg om nu al de bezuinigingen terug te draaien. Jhony Stalman, fractievoorzitter van de VVD, wilde graag weten welke bezuinigingen het meeste pijn gedaan hebben in de samenleving. ‘Dan kunnen we die gericht terugdraaien,’ zei hij tijdens de gemeenteraadsvergadering. ‘Ik wil dit niet op mijn onderbuikgevoel beslissen.’ Wethouder Henk-Jan Molenaar begreep de vraag. ‘We zitten met hoge werkdruk in het gemeentehuis. Op korte termijn kunnen we niet aan dit verzoek voldoen.’ Ook vindt Jhony Stalman het merkwaardig dat de gemeente nog met allerlei verenigingen in overleg is over noodzakelijke bezuinigingen en nu ineens zaken terug gaat draaien. Diverse fracties wezen er op dat door de bezuinigingen mensen uren of hun baan waren kwijt geraakt. Het leek hen een goed idee om daar nog eens naar te kijken, zodat mensen hun werk weer terug krijgen.