Afbeelding
foto: Niels Wolterink

Zorgen over veiligheidEuropaweg, Laan 1940-1945

Algemeen

WOUDENBERG Het college van burgemeester en wethouders is niet van plan de Europalaan gedeeltelijk af te sluiten. Dat blijkt uit de beantwoording van schriftelijke vragen van Sylvia den Herder, gemeenteraadslid van GemeenteBelangen Woudenberg.  

Den Herder schrijft: ‘Op dinsdag 4 oktober heeft er een ongeluk plaatsgevonden tussen een auto en een fietser op
de afslag bij de rotonde Europaweg en Laan 40- 45. Dit is niet de eerste keer en dit ongeluk liet schade zien aan de betrokken auto en een gewonde fietser.’

‘De afslag is op een onoverzichtelijke manier aangelegd wat ervoor zorgt dat een automobilist de fietser op het fietspad niet aan ziet komen,’ stelt Den Herder.

‘Dit is niet de enige onveilige situatie die zich voordoet. Vrachtwagenchauffeurs nemen ondanks het verbodsbord regelmatig de afslag en ook negeert men regelmatig het bord eenrichtingsverkeer,’ gaat Den Herder verder. ‘Kan deze afslag afgesloten worden ter voorkoming van gewonden en mogelijk dodelijke slachtoffers tot de veiligheid op dit punt is verbeterd?’ vraagt Den Herder.

We betreuren dat dit ongeval is gebeurd,’ laat het college van burgemeester en wethouders weten. ‘We hebben dan ook overleg gehad met de politie over het verkeersongeval. De politie heeft geconcludeerd dat het ongeval is veroorzaakt door een verkeersovertreding van een verkeersdeelnemer en niet het gevolg is van de inrichting van het kruispunt.’

‘Het afsluiten van de Laan 1940-1945 ter hoogte van de Stationsweg-West is niet wenselijk. Dit is in een eerder stadium onderzocht in een verkeersonderzoek voor de rotonde Europaweg in maart 2020. Bij een volledige afsluiting van de Laan 1940-1945 zullen de verkeersintensiteiten op alle omliggende wegen met honderden motorvoertuigen per etmaal verhogen. 

Uit het verkeersonderzoek is gebleken dat dit negatieve gevolgen zal hebben voor de verkeersveiligheid op alle omliggende wegen. Een volledige afsluiting van de Laan 1940-1945 zorgt er eveneens voor dat de bereikbaarheid voor de Nijverheidsweg in het geding komt, dat een belangrijke weg is voor schoolgaande kinderen,’ aldus het antwoord van het college.

‘De gemeente gaat onderzoeken of de verkeersovertredingen door vrachtwagens richting de Laan 1940-1945 kan worden tegengegaan door het plaatsen van een paaltje in het nabijgelegen groenvak. Het wordt daarmee fysiek onmogelijk om met een vrachtwagen de draai te maken richting de Laan 1940-1945’, schrijft het college in haar antwoord.