Afbeelding
foto: Niels Wolterink

Plan voor verkeersveiligheid rond Wartburgschool

Algemeen

WOUDENBERG Wethouder Daphne de Kruif heeft de concrete plannen voor de verbetering van de verkeersveiligheid van de schoolgaande kinderen bij de Wartburg bekend gemaakt. Er gaat veel gebeuren. Dat blijkt uit een memo van De Kruif aan de gemeenteraad.

De memo begint met de constatering: ‘Er is een viertal projecten die raakvlakken hebben met de tijdelijke verkeerssituatie rondom De Wartburg, te weten:

1. Herinrichting Nico Bergsteijnweg. De oplevering is eind november 2022 voorzien.

2. Het woonrijp maken van Nijverheidsweg fase 2 met een deelproject van het parkeerterrein Laan 1940-1945. De start van de uitvoering staat medio november 2022 gepland. De oplevering eind 2022.

3. De bouw van het kerkelijk centrum. De bouwstart is medio november 2022. De oplevering wordt eind 2023 verwacht.

4. Ook de uitbreiding van het schoolgebouw De Wartburg speelt een rol. De mogelijke start wordt medio 2023 verwacht.

De Nico Bergsteijnweg is naar verwachting eind november 2022 opnieuw ingericht en daarmee afgerond. De Nico Bergsteijnweg richting de Nijverheidsweg is daarmee niet geschikt als aanrijroute voor het bouwverkeer. 

De herinrichting van het parkeerterrein van de Laan 1940-1945 is door het uitvoeringsteam afgestemd met de directeur van De Wartburg. Vanwege de veiligheid van de schoolgaande kinderen, weggebruikers en aanwonenden, wordt het gehele parkeerterrein volledig afgesloten.

Voor aanvang van het opbreken van het parkeerterrein, wordt het trottoir tussen de kerk en de school aangebracht. Hier kunnen de fietsers op het trottoir parkeren en kunnen kinderen naar school toe.

Ter hoogte van de Lindenlaan, nabij het schoolterrein, wordt een tijdelijke extra ingang gemaakt. Dit gebeurt met een hek dat open en dicht kan. Dit is afgestemd met de directeur van De Wartburg.

‘In eerste instantie was afgesproken dat deze ingang ter hoogte van de Lindenlaan er na de coronacrisis niet meer zou zijn, maar als gevolg van het woonrijp maken is deze tijdelijke extra ingang noodzakelijk,’ staat in de memo. ‘De tijdelijke extra ingang dient namelijk als extra maatregel om ervoor te zorgen dat schoolgaande kinderen op een veilige manier de school kunnen bereiken en weer verlaten. 

Dit is recent afgestemd met de directeur van De Wartburg. Het niet meer parkeren van fietsen op de grasperken en of in het openbaar groen en op het trottoir, komt de veiligheid van zowel de schoolgaande kinderen als de ouders ten goede die hun kinderen respectievelijk wegbrengen en ophalen. 

Daarbij weegt de verkeersveiligheid van het afsluiten van het parkeerterrein zwaarder dan het volledig openstellen van de Lindenlaan en daardoor onnodig extra verkeer toe te staan, met extra potentiële conflictpunten tot gevolg. Het hele parkeerterrein wordt afgezet voor de herinrichting. Praktisch gezien is geen ruimte om daar fietsen te parkeren. In de nieuwe situatie is hier eveneens rekening mee gehouden. De tijdelijke extra ingang wordt tot het einde van 2022 opengehouden,’ staat in de memo.

‘De langere opening van de ingang heeft te maken met de uitvoering die medio november 2022 op de planning staat. Om de veiligheid van de schoolgaande kinderen te waarborgen, blijft de ingang tot die tijd open. 

Daarna gaat de ingang dicht. Hierdoor stroomt het verkeer op de Lindenlaan door en zullen er geen onderlinge conflicten ontstaan tussen wachtende ouders, schoolgaande kinderen en eventuele voorbijgangers,’ aldus het memo.

Het trottoir tussen De Wartburg en het te bouwen kerkelijk centrum dat er nog niet ligt, maar er nog wel gaat komen voor het opbreken van het parkeerterrein, zal gebruikt worden als wachtplaats voor de ouders en als fietsenstalling voor schoolgaande kinderen. Er gaat geen bouwtransport plaatsvinden tijdens haal- en brengtijden van de schoolgaande kinderen omwille van de verkeersveiligheid van de nabije omgeving.

Het bouwtransport ten behoeve van de bouw van het kerkelijk centrum, is afgestemd. De primaire bouwroute heen is de Europaweg-Stationsweg West-Nico Bergsteijnweg-Nijverheidsweg-Berkenlaan. De primaire bouwroute terug is logischerwijs omgekeerd Berkenlaan-Nijverheidsweg-Nico Bergsteijnweg-Stationsweg West-Europaweg.

‘Het gekozen trottoir tussen De Wartburg en het kerkelijk centrum, in verhouding tot de benodigde fietsenstalling, is voldoende voor het grootste deel van de fietsen. 

Het trottoir gaat gebruikt worden voor wachtende ouders en verzorgers. Zonder de afzetting kan de veiligheid niet gegarandeerd worden. Er is aandacht voor de toekomstige situatie omtrent het fietsparkeren in relatie tot De Wartburg en het kerkelijk centrum,’ staat in de memo.

Tijdens de haal- en brengtijden van kinderen wordt er een verkeersregelaar - een vrijwilliger met een leerling - ingezet op het kruispunt Nijverheidweg en Laan 1940-1945. Op onoverzichtelijke kruispunten plaatst de aannemer verkeerspiegels gedurende de bouw. 

Er gaat in beginsel geen bouwtransport tijdens de breng- en ophaaltijden schoolgaande kinderen plaatsvinden. Rondom het bouwterrein plaatst de aannemer bouwhekken. Aan de zijde van de school worden de bouwhekken voorzien van scheidingsdoeken.

De grove planning is dat medio 2023 - mogelijk - gestart wordt met de bouw van de uitbreiding van het schoolgebouw van De Wartburg. Hierover vinden nog gesprekken plaats. Dit project is zodoende geen knelpunt voor de tijdelijke verkeerssituatie. 

Gerhard te Winkel

Veiligheid van kinderen en ouders staat centraal bij verkeersplan