Pr. Beatrixstraat
Pr. Beatrixstraat redactie

Goedkope huurwoningen

Algemeen

WOUDENBERG In Woudenberg worden tot 2030 170 goedkope nieuwe huurhuizen gebouwd. Dit voornemen maakt onderdeel uit van een plan van woningcorporaties Omnia Wonen en de Alliantie. Ze willen in de regio in die periode 7500 goedkope huurwoningen bouwen.

Onlangs werd er een onderzoek naar de Woudenbergse woningmarkt gepresenteerd. Daaruit bleek dat de gemiddelde woningzoekende 6,5 jaar op een wachtlijst staat. Per jaar komen er ongeveer 60 huurwoningen vrij. Het aantal woningzoekenden is ongeveer 1300. Op elke vrijkomende woning wordt door honderden mensen gereageerd. De woningmarkt is dus krap.

Daar komt nog bij dat statushouders door de gemeente Woudenberg ook aan een huis moeten worden geholpen. Dit hoort bij landelijke afspraken. Per half jaar gaat het om minder dan 10 mensen. Op deze manier wordt ook een bijdrage geleverd aan de oplossing van de asielopvang crisis. 

De statushouders maken in de asielzoekerscentra plaats voor asielzoekers, die bij het aanmeldcentrum zitten.

De woningcorporaties vinden dat er voldoende goedkope huurwoningen in de regio moeten zijn. Ze gaan ook middeldure huurhuizen bouwen, zodat de doorstroming op de woningmarkt op gang komt.

Het duurt acht jaar om van planvorming naar oplevering van een woning te komen. De woningcorporaties willen met elkaar en de gemeenten samenwerken. Door alle tijd efficiĆ«nt te gebruiken moeten de ambities waargemaakt worden. 

In Amersfoort staan 5000 woningen gepland. Soest neemt 900 goedkope huurwoningen voor haar rekening. Leusden staat voor 450 huizen op de rol, Baarn voor dezelfde hoeveelheid. 

In Bunschoten moeten naar verwachting 325 huizen gebouwd worden. Woudenberg krijgt er dus 170 en Eemnes 115. 

Het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad vinden het heel belangrijk dat Woudenbergse starters in het dorp kunnen blijven wonen en niet naar bijvoorbeeld Amersfoort hoeven te verhuizen. 

Er worden al langer plannen gesmeed om meer vrijkomende huizen aan Woudenbergers toe te wijzen.