Ingezonden

De afgelopen LetOp Woudenberg stond weer vol met artikelen over onze gemeente. “Snel duidelijkheid Kostverloren”, “Aankleding dorp”, “Zorgen over voortgang gesprekken”, “Op zoek naar samenhang in het centrum”, “Meer parkeerplaatsen en betere bewegwijzering parkeergebied” etc. Het lijkt alsof de dynamiek in Woudenberg toeslaat, maar helaas. Veel artikelen lijken een herhaling van het vorige en wat er bij mij blijft hangen is dat de discussies niet soepel verlopen. Albert Heijn heeft al een paar jaar geleden zijn plannen ingediend, en nu lees ik van Herman Dechesne dat nu eindelijk “als eerste” de A.H. plannen in behandeling worden genomen. Zou er ook iets uitkomen waar wij Woudenbergse bewoners blij mee kunnen zijn? Want daar is de Gemeenteraad toch voor? Verder lees ik in de LetOp Woudenberg dat onze Gemeenteraad vóór 1 december moet besluiten waar ze eventueel zonnevelden en windmolens wil plaatsen. Zou de Gemeenteraad al een visie hieromtrent hebben en is die ergens na te lezen? In Duitsland is de norm dat windmolens op één kilometer afstand van woonhuizen geplaatst moeten worden. Te hopen is dat deze norm ook voor onze gemeente Woudenberg geldt? En zijn er dan nog wel plaatsen aan te wijzen? Het plaatsen van zonnevelden lijkt mij op dit moment prematuur als ik van een nieuwe zonnepanelen bezitter hoor, dat de energie al een keer op het elektranet geweigerd is. In de krant worden ook voorbeelden genoemd van zonnevelden die nutteloos blijven omdat ze niet mogen/kunnen worden aangesloten op het landelijke net uit capaciteits problemen. Deze problemen zullen nog meerdere jaren voortduren. Voor Woudenberg lijkt het me wenselijker eerst te zorgen dat alle geschikte daken van woonhuizen, bedrijfspanden en Christelijke scholen van zonnepanelen worden voorzien. Het voordeel zou zijn dat dan veel opgewekte stroom direct lokaal verbruikt kan worden en dus niet “het net” opgaat.
R.A.F.Vunderink.


Op de koffie bij de Bieb en Oud Woudenberg

WOUDENBERG Op zaterdag 8 oktober gaat de eerste Op de koffie bij….. in het Cultuurhuis van start. Deze keer geven de Bibliotheek en Oud Woudenberg informatie over wat ze allemaal doen voor de Woudenbergers. Wil je meer weten over De Bibliotheek en Oud Woudenberg? 

Dick Veldhuizen van Oud Woudenberg vertelt over de organisatie en de vrijwilligers. En uiteraard ook over de activiteiten van dit en komende jaar en wat er te zien is in de Oudheidkamer. Bij voldoende tijd kunnen we nog even in de Oudheidkamer kijken. Indra Waardenburg van de Bibliotheek vertelt over hun werkzaamheden op literair en maatschappelijk gebied. Onder het genot van een kopje koffie maak je in informele sfeer kennis met wat zij doen en kun je vragen stellen. Zaterdag 8 oktober, tijd: 10.30-12.00 uur, toegang gratis. www.cultuurhuiswoudenberg.nl.