Geld voor vluchtelingen

WOUDENBERG Het kabinet houdt er rekening mee dat er in totaal 75.000 vluchtelingen uit Oekraïne naar Nederland komen. Er zijn op dit moment zo'n 60.00 opvangplekken gerealiseerd. Alle gemeenten krijgen dit jaar ruim 250 miljoen voor de opvang.

Vooralsnog houdt het kabinet rekening met opvang van 75.000 Oekraïense ontheemden. Voor de opvang van deze oorlogsvluchtelingen wordt ruim 2,1 miljard euro gereserveerd. Met het Nationaal Programma Oekraïense Vluchtelingen wil  het ministerie van Justitie en Veiligheid gemeenten compenseren voor de kosten van noodopvangplekken en andere verstrekkingen. Een deel van de middelen is met een zogeheten ‘kasschuif’ naar voren gehaald en wordt nog in 2022 uitgekeerd (ruim 250 miljoen euro). Maar het overgrote deel staat genoteerd voor 2023 (ruim 2,1 miljard euro). Voor de periode daarna wordt een nieuwe regeling uitgewerkt. 

Coördineren

Het ministerie reserveert verder geld voor kosten die de GGD, de veiligheidsregio's en gemeenten maken voor het coördineren van de opvang van Oekraïners. Bijvoorbeeld voor medische zorg, kosten voor regie en coördinatie en voor tolken. Bij reguliere asielzoekers worden die door COA betaald.