PvdA in veel colleges

WOUDENBERG De PvdA is landelijk de grote winnaar van coalitievorming voor de nieuwe colleges van burgemeester en wethouders. 

Ook in Woudenberg levert de PvdA/GroenLinks na tientallen jaren weer een wethouder, in de persoon van Moniek van de Graaf. Uit een onderzoek blijkt dat in veel gemeenten de PvdA weer in het college is gekomen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlands Dagblad. Ook het aantal colleges met PvdA/GroenLinks wethouders steeg.

Dat de PvdA veel meer wethouders heeft geleverd, is best opmerkelijk te noemen. In 2018 scoorde de PvdA heel slecht bij de gemeenteraadsverkiezingen. Dat leverde ook fors 

minder wethouders op. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen won de PvdA slecht 3 van de 241 zetels, die ze vier jaar eerder verloren.     

In 105 gemeenten heeft de PvdA zitting in het college van burgemeester en wethouders genomen. Dat is 36 procent meer dan in 2016. 

Als men de combinatie van colleges waarin wethouders voor PvdA/GroenLinks zitting hebben, meerekent, doet de partij zelfs in 126 plaatsen mee. In Woudenberg is Van de Graaf wethouder voor de PvdA/GroenLinks.

In Woudenberg was er na de laatste verkiezingen sprake van een aardverschuiving.   Vervolg op pagina 5 


Weliswaar verschoof er in de einduitslag maar één zetel van GemeenteBelangen Woudenberg naar de SGP. De SGP werd wel de grootste partij en mocht het voortouw nemen in de collegevorming. Dat had uiteindelijk tot gevolg dat de voormalige collegepartijen GemeenteBelangen Woudenberg, de ChristenUnie en de VVD in de oppositie terecht kwamen.

De oppositiepartijen SGP, PvdA/GroenLinks en het CDA vormen nu het college van burgemeester en wethouders. Het is een opvallend college, die ook landelijk de aandacht heeft getrokken. Magda Jansen is de jongste burgemeester van Nederland.