'Opvang vluchtelingen geen taak gemeenten'

WOUDENBERG De 25 veiligheidsregio's in Nederland geven aan dat de grens voor de opvang van vluchtelingen door gemeenten zo langzamerhand in zicht komt. Dat zegt Bruls, de voorzitter van de veiligheidsregio's, in Dagblad Trouw. De regio's moeten ongeveer 75.000 opvangplekken realiseren. Dat zijn er nu 60.000. Bruls, ook burgemeester van Nijmegen, zegt dat hij niet weet of de beoogde 75.000 voldoende zijn om alle vluchtelingen te huisvesten. 

De oorlog in Oekraïne gaat immers in volle hevigheid door. Ook was de verwachting dat mensen weer terug naar Oekraïne zouden gaan. Het gaat er niet alleen om dat de mensen een dak boven het hoofd moeten krijgen, maar ze moeten ook ingeschreven worden, er moet onderwijs geregeld worden. Veel gemeenten en ook Woudenberg zijn erg druk met de opvang. Dat gaat ten koste van de uitvoering van gemeentelijke taken.

Bruls vindt dat de opvang van vluchtelingen een taak voor Centraal Orgaan opvang Asielzoekers is. Het COA staat echter onder zware druk, kampt met een tekort aan plaatsen voor asielzoekers uit andere landen en heeft grote personeelstekorten. Bruls verwacht niet dat het COA binnenkort zoveel menskracht heeft dat ze ook de vluchtelingen een dak boven het hoofd kan bieden.