Afbeelding
foto: Gemeente Woudenberg

“Waar kom jij vandaan? Ik kom uit Oekraïne!”

Algemeen

WOUDENBERG Met af een toe een kleine aarzeling, maar vooral veel enthousiasme roepen de kersverse Nederlands-studenten de zin door het klaslokaal. Afgelopen week zijn de lessen voor de Oekraïense vluchtelingen van start gegaan in de kapel op de Eben Haëzer locatie. De aankomende dertien weken wordt er flink veel geoefend om wat basis Nederlands onder de knie te krijgen.

Drie volwassen groepen en één groep voor kinderen oefenen twee keer in de week. Het doel is niet om vloeiend Nederlands te leren spreken. Het gaat voornamelijk om plezier met elkaar en de Nederlandse taal te beleven. Aan het eind van de dertien weken kunnen ze iets meer vertellen over zichzelf en hun familie, werk en vrije tijd, de supermarkt en bijvoorbeeld het weer.

De thema’s worden al spelenderwijs behandeld. Een bal vliegt door de lucht en wie de bal vangt, mag zichzelf voorstellen. Best lastig dat er zo veel manieren zijn om jezelf te introduceren. Ik ben, Ik heet of Mijn naam is… wordt daarom gelijk onder de loup genomen. Ook maken de begeleiders gebruik van taalriedels: zinnen die worden gezongen. De eerste paar zinnen voelen nog een beetje gek, maar uiteindelijk zingt iedereen enthousiast mee.

Het is niet alleen wennen voor de studenten, maar ook voor alle nieuwe (vrijwillige) begeleiders die de lessen geven. Sommige begeleiders hebben een klein beetje ervaring in het onderwijs, maar de meesten niet. Het leuke is dat dit niet uitmaakt. Samen leren ze. Wie een bijdrage wil leveren aan het geven van Nederlandse lessen kan zich, per e-mail (oekraine@woudenberg.nl), melden bij de gemeente Woudenberg. Bron: Gemeente Woudenberg