Afbeelding
foto: Rick Huisinga

Fietsen is gezond, maar is de lucht wel schoon?

Algemeen

WOUDENBERG Snuffelfietsen meten hoge concentraties fijnstof op wegen rondom Woudenberg

De werkgroep Partij voor de Dieren Woudenberg heeft met “snuffelfietsen” een maand lang de concentratie aan fijnstof gemeten op verschillende fietstrajecten. 

De resultaten laten zien dat de gemiddelde fijnstofwaarden hoog zijn en dat maatregelen nodig zijn om de luchtkwaliteit te verbeteren. Fijnstof in de lucht kan schadelijke effecten op de gezondheid hebben. 

In Nederland leven jaarlijks enige duizenden mensen enkele dagen tot maanden korter door kortdurende blootstelling aan hoge concentraties fijnstof. 

Het gaat vooral om ouderen en mensen met hart-, vaat- of longaandoeningen. Veel voorkomende bronnen van fijnstof zijn bijvoorbeeld het wegverkeer, houtrook, industrie en land- en tuinbouw.

Fijnstof bestaat uit deeltjes van verschillende grootte. Voor fijnstof zijn wettelijke grenswaarden vastgesteld. De jaargemiddelde grenswaarde voor PM2.5 is 25 µg/m3. De door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geadviseerde waarde is veel lager, namelijk 5 µg/m3. 

Met meetkastjes aan het stuur is bepaald hoe hoog de concentratie fijnstof is tijdens het fietsen. Deze “snuffelfietsen” zijn een project van de Provincie Utrecht: https://snuffelfiets.nl/). De metingen zijn gedurende een maand uitgevoerd op 4 fietstrajecten vanuit Woudenberg en bij vijf personen.

In de tabel staan de resultaten. De gemiddelde concentratie van alle verschillende meetdagen en trajecten ligt tussen de 17-24 µg/m3. Dat is dicht in de buurt van de wettelijke grenswaarde van 25 µg/m3 en ruim boven de door de WHO advieswaarde. Per traject en tijdstip zijn er grote verschillen, de laagste waarde is 2 µg/m3, de hoogste waarde 65 µg/m3. Gemiddeld is de concentratie fijnstof die tijdens het fietsen wordt ingeademd tijdens de meeste ritten (ruim) hoger dan de door de WHO geadviseerde waarde.

Tabel: gemiddelde concentratie fijnstof PM2.5 (µg/m3) op 4 fietstrajecten

Fietstraject - Aantal meetdagen - Gemiddelde concentratie fijnstof PM2.5 (µg/m3)         
Woudenberg > Bilthoven 7 - 21 (2 – 42)         
Maarn > Zeist 11 - 20 (7 – 53)         
Woudenberg > Maarsbergen 15 - 24 (11 – 65)         
Woudenberg > Maarsbergen 15 - 23 (7 – 61)         
Woudenberg > Amersfoort 10 - 17 (2 – 33)         
De jaargemiddelde grenswaarde PM2.5 (NL) is 25 µg/m3. De WHO advieswaarde is 5 µg/m3.

De meetresultaten tonen aan dat het nodig is om de luchtkwaliteit te verbeteren. Gelukkig heeft de Gemeente Woudenberg in 2022 het Schone Lucht Akkoord getekend (www.schoneluchtakkoord.nl). Hiermee committeert de gemeente zich aan de ambitie om de luchtkwaliteit in Nederland permanent te verbeteren. 

Op de website van het Schone Lucht Akkoord zijn verschillende voorbeelden gegeven die helpen de luchtkwaliteit te verbeteren. We hopen dat dit onderzoek duidelijk maakt dat het nodig is om de luchtkwaliteit voortdurend te verbeteren en roepen het college en de gemeenteraad op om actief te onderzoeken welke maatregelen Woudenberg op korte termijn kan nemen.

Ben je door het lezen van dit artikel geïnteresseerd geraakt en wil je meedoen met het meten van fijnstof? Bijvoorbeeld met een snuffelfiets of door thuis een fijnstofmeter te plaatsen? Dan ben je van harte uitgenodigd om contact op te nemen met de werkgroep: woudenberg@partijvoordedieren.nl.

Afbeelding