Alle hens aan dek voor gemeente

WOUDENBERG De ambtelijke organisatie van de gemeente staat onder zware druk. Dat bleek tijdens het debat over het coalitieakkoord.

Peter van Schaik, fractievoorzitter van GemeenteBelangen Woudenberg, verbaasde zich dat de coalitiepartijen zich ineens zorgen maken over de werkdruk voor de ambtenaren. ‘We hebben in de vorige periode om meer geld voor het ambtelijke apparaat gevraagd. Daar wilde u niet aan,’ wreef hij Moniek van de Graaf, fractievoorzitter van de PvdA/GroenLinks, onder de neus. Van de Graaf zat toen in de oppositie en werd donderdag als wethouder beëdigd. ‘We hebben ondertussen een aantal presentaties gehad. We zien de problemen. Groot verloop onder het personeel en veel ziekteverzuim. 
Het is alle hens aan dek voor de gemeente,’ aldus Van de Graaf. De nieuwe oppositiepartijen, GemeenteBelangen Woudenberg, de VVD en de ChristenUnie, waren ontstemd over een passage in het akkoord. ‘Daar staat dat de coalitiepartijen willen dat ambtenaren elke dag hun best doen om beter te worden.’ ‘Dat kan opgevat worden dat ze dat nu niet doen,' bromde Peter van Schaik. Gerben Heldoorn, fractievoorzitter van de SGP, schrok van die opmerking. ‘Zo hebben we die niet bedoeld. We hebben juist veel waardering voor het werk en de inzet van de ambtenaren.’