Burgemeester Magda Jansen
Burgemeester Magda Jansen / foto: gemeente Woudenberg

De eerste 100 dagen burgemeester in 9 vragen

Algemeen

Wat is uw meest positieve ervaring tot nu toe?
Waar ik erg van geniet is het warme welkom dat ik heb gekregen sinds mijn start in januari. De saamhorigheid van de Woudenbergers doet mij, ons, goed. Het maakt dat wij ons snel thuis zijn gaan voelen.

Hoe zou u de typische inwoner van Woudenberg omschrijven?
Met het risico op Máxima te lijken met haar opmerking over de Nederlander, zou ik toch willen zeggen dat de Woudenberger niet bestaat. Het mooie van Woudenberg vind ik dat het juist een heel diverse samenleving kent. Misschien wel diverser dan menig buitenstaander denkt. Maar als ik een gemeenschappelijk kenmerk zou moeten noemen, is het toch wel de gemeenschapszin. Die ervaar ik door heel Woudenberg als heel sterk.

Hoe wilt u zelf graag gezien worden door de inwoners van Woudenberg?
Een burgemeester is wat mij betreft niet iemand op afstand. Ik hoop dat Woudenbergers mij hebben leren kennen en nog zullen gaan kennen als iemand die benaderbaar en toegankelijk is. Daar probeer ik aan bij te dragen door bijvoorbeeld de ommetjes die ik met inwoners loop. Tegelijkertijd ben ik gedreven op de inhoud, wil ik graag iets betekenen voor een ander en is voor mij een podium vooral een middel en geen doel.

U bent al regelmatig aan het wandelen in Woudenberg, wat is het mooiste plekje tot nu toe wat u gezien hebt?
Er zijn al vele mooie plekjes voorbij gekomen. Het leukst vond ik nog wel de twee ommetjes die allebei precies dezelfde route bleken te hebben door het centrum, maar waar ik twee totaal verschillende verhalen te horen kreeg. Op die manier wordt mijn beeld van Woudenberg steeds gelaagder. Maar ook de ommetjes in het buitengebied vind ik prachtig. Ook een voorbeeld van de diversiteit van Woudenberg.

Net na uw komst ontstaat er, na 20 jaar, een heel nieuw politiek klimaat. hoe kijkt u hier tegenaan?
Voor mij zijn de gemeenteraadsverkiezingen natuurlijk heel belangrijk. Inwoners bepalen met elkaar hoe de gemeenteraad er de komende vier jaar uit komt te zien. Daaruit volgt weer een nieuw college. Ik kijk met vertrouwen uit naar de samenwerking met zowel de raad als het college.

Wat verwacht u als grootste uitdaging in de nabije toekomst?
De gemeente is nog maar kort onder preventief toezicht van de provincie vandaan. Om daartoe te komen, heeft de gemeenteraad een omvangrijk bezuinigingspakket vastgesteld. Nu komt het aan op de uitvoering ervan. Een stabiele financiële positie en een ambtelijk apparaat dat in staat is alle taken goed uit te voeren, zijn wat mij betreft fundamentele zaken.

Er ligt een plan voor een nieuw dorpshart, wat is uw mening hierover?
Het is mooi dat de gebiedsregisseur aan de slag is. Woudenberg kent een centrum met potentie en nu is het zaak dat die ook wordt benut. De rol van de gemeente is hierin regisserend, waarbij het uiteindelijk een gezamenlijke opgave is om er een vitaal dorpshart van te maken.

Er is nogal een probleem met de jeugd in Woudenberg, zowel in het sociaal domein qua kosten, als op straat. Hoe kijkt u hier, ( tot nu toe) tegenaan?
Dat de kosten van het sociaal domein fors zijn, betekent nog niet automatisch dat er nogal een probleem is met de jeugd in Woudenberg. In vergelijking met omliggende gemeenten doen wij het zeker niet slecht. Wel is het alcoholgebruik onder jongeren in Woudenberg zorgwekkend en ben ik alert op activiteiten van jongeren die erop kunnen duiden dat zij het verkeerde pad op gaan. Op die manier kunnen wij erger voorkomen.

Is er een boodschap die u aan elke inwoner van Woudenberg zou willen meegeven?
Niet zozeer een stichtelijke boodschap, wel een boodschap van dank. Ik wil u allen bedanken voor de vliegende start die ik heb mogen maken. Het enthousiasme waarmee werd gereageerd op de ommetjes, de fijne kleine gesprekjes op straat, het vertrouwen dat ik mocht ervaren bij het opzetten van de opvang van Oekraïense vluchtelingen en de vele vrijwilligers die dit mede mogelijk hebben gemaakt. U heeft laten zien waarom ik graag naar Woudenberg wilde. Veel dank daarvoor!