Afbeelding

Feest van de Geest

Algemeen

Woudenberg Van 26 mei tot en met 6 juni is er het feest van de Geest in verschillende kerken op de Utrechtse Heuvelrug en in Woudenberg in De Voorhof.

Dit jaar vindt het tiende feest van de Geest plaats, een feest waarbij kunst verbonden wordt met het Pinksterfeest en de architectuur van de verschillende kerken. Het wordt dit jaar in deze regio georganiseerd door dertien verschillende kerken in Amerongen, Doorn, Driebergen, Leersum, Maarn, Maarsbergen en Woudenberg. Elke twee jaar vindt deze combinatie van kerkelijke architectuur en hedendaagse kunst plaats in veel verschillende kerken in Nederland.

In vuur en vlam

Voor dit jaar is het thema gekozen: ‘In vuur en vlam’. De vijftien kunstenaars die meedoen hebben rond dit thema gewerkt. Op verschillende manieren wordt dit thema uitgewerkt met textiel, beeldhouwwerk, schilderwerk en andere vormen van kunst, waarbij de kunstenaars ook rekening houden met de stijl van het gebouw waarin ze exposeren.

Opening in Leersum

Op woensdagavond 25 mei is de opening van het feest van de Geest. In de Michaëlkerk in Leersum zal deze opening plaatsvinden, waar de kunstenaars aan het woord komen, er meer informatie gegeven wordt over het project en een muzikale bijdrage zal aan deze avond niet ontbreken.

Na de opening zijn de verschillende kerken te bezoeken op 26, 28 en 29 mei en 4 tot en met 6 juni van 13:00 – 17:00 uur, met uitzondering van de tijden waarin kerkdiensten plaatsvinden.

Feest van de Geest in Woudenberg

In De Voorhof zal Leonoor Vos haar werk laten zien. Centraal in het werk staat de brand in de Notre-Dame in Parijs, wat veel mensen in beweging heeft gebracht. Tijdens het Pinksterfeest kwamen mensen ook in beweging en kregen nieuwe energie om door de uitstorting van de Heilige Geest het geloof te delen met mensen die niet bekend zijn met de boodschap van de Bijbel.

De Voorhof hoopt tijdens de openingstijden veel mensen te ontmoeten die de kunst van Leonoor Vos willen bekijken. Een bijzondere ervaring als kunst op deze manier verbonden wordt met de kerk. In Woudenberg kunnen mensen kennis maken met De Voorhof, en wellicht ook onder het genot van een drankje in gesprek gaan met Leonoor Vos of de gastvrouw/heer over de kunst in de kerk. Leonoor Vos heeft aan de jongerenclub van De Voorhof een workshop over het thema gegeven. 

Fietsroutes

Er is een fietsroute die langs de verschillende kerken gaat. Met een fietsroute van 32 kilometer kunt u alle kerken een bezoek brengen. De route kan ook in verschillende delen gefietst worden. Tijdens de openingstijden kunt u vrij de kerken inlopen en de exposities bekijken en in gesprek gaan met de kunstenaars en de kerkleden. Voor meer informatie kunt u kijken op www.feestvandegeest.nl

Afbeelding
Afbeelding