Meervoudige kamer rechtbank Utrecht (uitspraak)

WOUDENBERG Een 34-jarige Woudenberger hoeft niet meer de cel in voor zijn betrokkenheid bij phishing-fraude. Tegen de man was 3,5 jaar gevangenisstraf geëist, maar de Utrechtse rechtbank legde hem dinsdag vijf maanden celstraf op. Die tijd heeft hij al in voorarrest uitgezeten.

De politie hield de Woudenberger en twee medeverdachten vorig jaar februari in een woning in Driebergen aan, na een aangifte van zorgverzekeraar Achmea over valse sms-berichten. In de sms’jes werden de ontvangers gewezen op een bedrag dat zogenaamd betaald moest worden. Wie op een linkje in het bericht klikte, kwam op een valse betaalsite terecht, waarna met behulp van zijn of haar ingevoerde inloggegevens geld van hun bankrekeningen werd weggesluisd.

In de woning trof de politie onder meer twee telefoons aan waarmee respectievelijk 3300 en ruim 5000 valse sms’jes uit naam van Achmea en andere bedrijven en instanties waren verstuurd. Uiteindelijk deed een tiental gedupeerden aangifte. Hoewel de Woudenberger de woning na een relatiebreuk huurde, ontkende hij in de rechtszaal elke betrokkenheid bij de phishing-fraude. Hij zou de woning met anderen delen, maar hij wilde niet zeggen met wie. De rechters vonden echter zijn betrokkenheid bij het oplichten van vier slachtoffers, computervredebreuk en de diefstal van ruim 1100 euro van twee gedupeerden bewezen. Hij werd wel vrijgesproken van het witwassen van een grote hoeveelheid merkkleding en -artikelen die bij hem waren aangetroffen.

Omdat phishing-fraude in potentie veel slachtoffers kan maken, vond de rechtbank een celstraf de enige juiste straf. Wel kwamen de rechters veel lager uit omdat ze minder feiten en slachtoffers bewezen achtten dan de officier van justitie. Ook kreeg de verdachte een maand ‘korting’ op de strafmaat omdat de politie zonder rechterlijke toestemming zijn telefoon helemaal had uitgelezen. De rechtbank was het met zijn advocaat eens dat daarmee de privacy van de Woudenberger was geschonden. Een 21-jarige medeverdachte uit Dordrecht kreeg zeven maanden celstraf opgelegd. Tegen hem was ook 3,5 jaar gevangenisstraf geëist. Een even oude Barnevelder werd overeenkomstig de eis veroordeeld tot een jeugddetentie van 150 dagen gelijk aan het voorarrest. Hij bekende onder meer phishing-websites te hebben gebouwd en beheerd. 


Inzamelactie voor de Voedselbank

WOUDENBERG Op zaterdag 14 mei wordt bij de Jumbo in Woudenberg een inzamelactie van artikelen gehouden voor de ‘Voedselbank Woudenberg en Scherpenzeel’.

Voor het uitdelen van flyers bij de ingang en in ontvangst nemen van de artikelen zijn vrijwilligers nodig die dit willen doen. Meld je aan. Per email: rijk.beumer@gmail.com of telefonisch: 06-40499934.