Afbeelding
Foto: Redactie

‘Overgrote deel relschoppers Woudenbergers’

Algemeen

WOUDENBERG ‘Het overgrote deel van de relschoppers tijdens de jaarwisseling kwam uit Woudenberg. Hun leeftijd varieerde tussen 14 en 65 jaar.’ Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders op technische vragen van Henry van Veldhuizen, gemeenteraadslid voor de SGP. Misschien gaat de gemeente een informatieavond over dit onderwerp beleggen.

Vlak na de rellen met de jaarwisseling ging in het dorp het verhaal dat de rellen vooral door niet-Woudenbergers veroorzaakt zouden zijn. ‘We zijn een regio-attractie met oudjaar geworden,’ stelde Jhony Stalman, fractievoorzitter van de VVD.

Onlangs publiceerde de gemeente een evaluatie van de gebeurtenissen. Daarin stond onder meer dat er op het laatste moment voor camerabewaking gekozen was, omdat er signalen waren over mogelijke rellen. 

Ook werden extra beveiligers ingezet, die onder meer hun uitvalbasis in de GGD locatie hadden. Ook meldde de gemeente dat op die avond de ME aan de rand van het dorp wachtte om snel in te kunnen grijpen, als dat noodzakelijk zou blijken. 

In de evaluatie werd niet vermeld waar de relschoppers vandaan kwamen. Volgens de antwoorden van het college waren het dus voor het overgrote deel Woudenbergers, ook al waren er ook mensen uit andere gemeenten betrokken.

De gemeenteraadsleden maken zich zorgen over de komende jaarwisseling en informeren regelmatig naar de voortgang van maatregelen om rellen te voorkomen. ‘Gedurende het jaar wordt gewerkt aan de aanpak van de jaarwisseling. Rondom de zomer zal dit vooral het betrekken van inwoners zijn en het opzetten van een ‘sociaal plan’ om vooral de samenleving te betrekken bij de jaarwisseling. Na de zomer, meer richting de herfst vindt de voorbereiding plaats in de driehoek met politie en Openbaar Ministerie en in districtelijk verband met andere burgemeesters,’ zegt het college

Van Veldhuizen constateert dat de initiatieven zich vooral op ‘fatsoenlijke Woudenbergers’ lijken te richten. Hij vraagt zich af of relschoppers wel bereikt worden. ‘Door het organiseren van initiatieven van inwoners uit Woudenberg verwachten wij een positief effect op de potentiële relschoppers. Op deze manier worden ze uit de anonimiteit gehaald. Het lastige is dat het om personen met uiteenlopende leeftijden gaat. Tegelijkertijd zoeken wij naar mensen die invloed hebben op (potentiële) relschoppers,’ stelt het college van burgemeester en wethouders. Ze overweegt om buurtcoaches in te zetten. ‘Er volgt een brede uitnodiging aan alle inwoners van Woudenberg, maatschappelijk middenveld en ondernemers om mee te denken over een rustige jaarwisseling. Uiteraard wordt de gemeenteraad ook betrokken.’