Afbeelding
Wilma de Kruif

Estafettepen: Wilma de Kruif-Brouwer de Koning

Algemeen

Geboren op: 4 juni 1978.

Geboorteplaats: Blankenham.

Getrouwd: met Kees de Kruif, 3 kinderen: Koen van 10, Nienke en Lotte van 8.

Hobby’s : ik denk dat het werken op de boerderij ook mijn hobby is.

Opleiding: Sociaal Pedagogisch Werk (MBO) en Sociaal Pedagogische Hulpverlening (HBO).

Huidig beroep: Agrariër op boerderij ‘de Groote Lageweide’ waar we melkkoeien houden en biologische vleesvarkens, daarnaast ben ik invalkracht op Kindercentrum de Berk in Zeist van Stichting Reinaerde. Hier ondersteun ik, tijdens de dagbesteding, kinderen met een verstandelijke en lichamelijke beperking in hun ontwikkeling.

Wat vind je leuk aan dit werk: Werkelijk alles! Werken met dieren geeft voldoening. Ik houd mij voornamelijk bezig met de jongvee opfok van de kalveren, en alle administratie van het bedrijf. De zorg voor de vleesvarkens deel ik samen met Kees. Het geeft voldoening om de varkens op te zien groeien en vervolgens als een mooi eind product ons bedrijf te mogen verlaten. De vaarskalveren houden we zelf aan, het groot brengen en het kalf te zien opgroeien tot melkkoe is natuurlijk geweldig!

Ook het werken met kinderen die een verstandelijke beperking hebben is heel erg leuk. Hier ligt veel uitdaging en is een leuke afwisseling met het werk op de boerderij.

Waar kun je meer tijd voor nemen: Een lastige vraag. Ik denk meer tijd voor mijzelf inplannen. Als moeder zijnde zet je jezelf vaak op een laatste plaats. Gezin en bedrijf gaan voor.

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen: Blijf dicht bij jezelf. Laat je niet te veel beïnvloeden door je omgeving in het maken van keuzes.

Wat is je godsdienst of hoe sta je in het leven: ik ben niet gelovig. Ik ben van mening dat we wat meer van elkaar moeten verdragen. Iedereen heeft tegenwoordig een mening over van alles, mensen voelen zich niet meer vrij om hun mening te uiten, krijgen vaak veel kritiek over zich heen. Vooral via social media is het tegenwoordig heel makkelijk om redelijk anoniem kritiek te geven. Mensen zijn ook vaak bevooroordeeld. Dit ervaar ik ook met mijn beroep als agrariër. Mensen hebben geen idee wat er speelt op een bedrijf. Daarom laat ik mensen mee kijken achter de schermen op onze facebook bedrijfspagina. We zijn transparant en hebben geen geheimen. Nog liever heb ik persoonlijk contact, bijvoorbeeld met mijn klanten die in het winkeltje komen, ze laten zien en ervaren wat wij doen.

Als vrijwilliger actief: Op dit moment is hier echt geen ruimte voor met de taken als: moeder, boerin, invalkracht en ambassadeur van de Groene Weg. In de toekomst zou ik graag vrijwilligerswerk willen gaan doen in het ziekenhuis of met kinderen/ ouderen.

Waar krijg je het meest energie van: Lekker bezig blijven elke dag, vroeg opstaan en genieten van de kleine dingen! Op onze ‘vrije’ dag in het weekend lekker een eind lopen met de kinderen, mijn man en de hond door de uitgestrekte weilanden. Vooral het buiten zijn, en als de zon schijnt geeft mij een boost.

Hoe breng je je vrije tijd door: Welke vrije tijd?! Als je eigen baas bent en jonge kinderen hebt dan is vrije tijd ver te zoeken!

Van welke sport word jij actief: Sporten is niet aan mij besteed. Lekker blijven bewegen en gezond leven is belangrijker denk ik.

Van welke muziek word je blij: Het liefst luister ik gewoon naar de radio, lekker afwisselende muziek.

Favoriete vakantie: We proberen 1 a 2 keer per jaar weg te kunnen maar daar komt wel wat bij kijken. Je laat een bedrijf met levende have achter dus er moet goede vervanging zijn. Als we kunnen gaan zoek ik het liefst de zee op dat trekt mij wel. We zijn lang geleden een keer naar Canada geweest, dit zou ik in de toekomst nog wel een keer over willen doen. Rond trekken in een camper door de prachtige natuur.

Wat is het lekkerste wat je gegeten hebt: Ons eigen biologisch varkensvlees! Daarnaast mag ik graag carpaccio bestellen als we uit eten gaan.

Welke tip /levenswijsheid wil je doorgeven: Werk om te leven en niet andersom (leef om te werken). Geniet van de kleine dingen om je heen, en wees goed voor anderen dan zijn anderen ook goed voor jou!

Waarvoor kunnen ze je wakker maken: Een kom champignon soep… heerlijk!

Goede voornemens: Eigenlijk ben ik heel tevreden met hoe het gaat. Ik heb dan ook geen goede voornemens.

Welke droom zou je graag uit zien komen: Eigenlijk is dat vorig jaar al gelukt. Ik heb een winkeltje aan huis geopend en verkoop onze eigen producten (kaas en biologisch varkensvlees). In de toekomst wil ik misschien wel educatie boerin worden. Vind het super leuk om de mensen en vooral kinderen mee te geven dat ons beroep toch wel erg belangrijk is in de voedselketen. Dus ook een ‘droom’: dat de maatschappij ons beroep meer gaat waarderen en bewuster wordt van waar hun eten vandaan komt. Voedsel uit Nederland is veel gezonder en veiliger dan uit het buitenland.

Welk verhaal vertellen je familie of vrienden altijd over jou? Ik heb geen flauw idee! Ik hoop natuurlijk veel positieve dingen.

Als je iets zou mogen veranderen in Woudenberg, wat zou je aanpakken: Het buitengebied komt vaak op een tweede plek heb ik het idee. Zo kan bijvoorbeeld het onderhoud aan de wegen veel beter vind ik.

Gemeente moet minder geld uitgeven aan: Ik heb zo niet voor ogen waar Woudenberg te veel geld in steekt. Wel zou ik willen dat ze de hondenbelasting eens af gaan schaffen. Het is mij nog steeds niet duidelijk wat er met de opbrengsten van die belasting gedaan wordt. Wij laten de hond niet eens uit op de openbare weg, dus een ontheffing in het buitengebied zou een goed idee zijn!

Wat is het mooiste plekje van Woudenberg: Wij wonen aan de Laagerfseweg vlak bij het Leersums veld. Net geen Woudenberg meer maar een prachtige plek om te wandelen en s winters om te schaatsen.

Wie of wat is belangrijk in je leven: Mijn man Kees ten eerste en daarnaast natuurlijk de kinderen. Ook het prachtige familiebedrijf wat wij met veel liefde en passie runnen, en familie uiteraard.

Wat brengt een lach op mijn gezicht: De eerlijke, nuchtere, humoristische en spontane uitspraken van de kinderen. Heerlijk hoe ze reageren en de wereld door hun ogen bekijken.

Estafettestok gaat naar Hennie ter Maaten omdat zij een geweldig persoon is met een hart van goud!