Afbeelding
foto: redactie

Koninklijke onderscheidingen voor Joke Marcus en Johan de Kruijff

Algemeen

WOUDENBERG Burgemeester Magda Jansen reikte op 26 april twee lintjes uit. Joke Marcus-Rellum en Johan de Kruijff kregen de koninklijke onderscheidingen. Marcus is onder meer dirigente van het ‘Spoorkoor Op Stoom’. Johan de Kruijff is jarenlang voorzitter geweest van Stichting Oud Woudenberg.

Een belangrijke rol bij de uitreiking van de lintjes was weggelegd voor het Spoorkoor, dat voltallig aanwezig was en drie songs zong. Voor beide gedecoreerden hadden ze een toepasselijk lied uitgekozen. 

Joke Marcus dirigeerde haar koor. Ze is ook dirigente van andere smartlappenkoren. Verder is ze heel actief voor buurtvereniging ‘t Spoor en is ze een hulpvaardig mens. 

Als mensen een lintje krijgen moet er iemand een aanvraag doen. In dit geval was het haar partner, die mocht vertellen waarom hij vond dat Joke Marcus een decoratie verdiende.

Hij vertelde dat Joke Marcus bijvoorbeeld een huis voor een dakloze man had ingericht en hem geholpen had zijn leven weer op orde te krijgen. De man was zeer geroerd geweest door de inzet van Marcus. ‘Nu kan ik mijn kinderen weer uitnodigen,’ had hij gezegd. De partner van Joke Marcus schoot tijdens zijn verhaal een aantal keren vol. ‘Joke krijgt iedereen mee,’ zei hij trots.

Joke Marcus-Rellum is actief bij buurtvereniging ’t Spoor. Ze was onder meer de organisator van een feestavond toen de buurtvereniging 40 bestond. ‘Dit is een buurtvereniging waar heel Woudenberg trots op kan zijn. Het bestaat al meer dan 50 jaar en bruist van het leven,’ zei de partner van Joke. 

Johan de Kruijff stopte vorig jaar na twintig jaar als voorzitter van de Stichting Oud Woudenberg. Hij werd toen erevoorzitter, maar de leden vroegen tevens een lintje voor hem aan.

Dick Veldhuizen vertelde waarom Johan de Kruijff de onderscheiding verdiende. Het is de bedoeling dat gedecoreerden niet weten dat ze een lintje krijgen. Dick Veldhuizen had de indruk dat dit streven bij De Kruijff niet geslaagd was. ‘Johan gaf vanwege de corona mensen geen handen meer. Onlangs zei hij: “Ik ga toch weer handen schudden”. Toen dacht ik jij weet dat je een lintje krijgt.’

De Kruijff speelde een grote rol bij de verhuizingen van de Stichting. ‘We zijn wel vaak verhuisd,’ verzuchtte Veldhuizen.

Hij prees de inzet van De Kruijff. Johan de Kruijff is een goed onderzoeker van de geschiedenis van Woudenberg en heeft daar ook boeken over geschreven. ‘Hij is bovendien een uitstekend teamspeler en onderhoudt veel contacten in de samenleving,’ aldus Veldhuizen. 

Dick Veldhuizen vertelde dat de Kruijff nauwkeurig is en dat hij veel voor elkaar krijgt. ‘Maar soms gaat het fout’, aldus Veldhuizen. ‘Op een Open Monumentendag stelde we een servies van de familie De Beaufort ten toon. Johan pakte aan het einde het servies in een kartonnen doos en laadde de doos uit bij het Cultuurhuis. Daar bleek dat de bodem niet goed gevouwen was. Het servies viel aan diggelen op de parkeerplaats. Johan liet het gebied afzetten, zocht alle stukken bij elkaar en zette het in elkaar.’

Johan de Kruijff is ook als onderzoeker aan het werk voor Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort. Zijn werk leidde onder meer tot het boek Afgegrendeld. Hij heeft geholpen plekken te vinden waar executies plaatsvonden. De Kruijff was ook actief voor de Stichting Dorcas. Hij zorgde dat veel hulpprojecten in het buitenland van de grond kwamen.